vestnik

Zgodovinski simpozij Država in cerkev - Cerkev in država

vestnik.si, 3. 7. 2024
Jure Kljajić
Simpozij poteka v prostorih prekmurske enote Pokrajinskega arhiva Maribor.
Aktualno

Profesor dr. Andrej Hozjan, raziskovalec zgodovine Prekmurja, tudi urednik monografije Pregled zgodovine Prekmurja in predsednik Fundacije Jožefa Klekla st., sopredseduje 51. mednarodnemu kulturno-zgodovinskemu simpoziju Modinci, ki ta teden poteka v Murski Soboti v prostorih prekmurske enote Pokrajinskega arhiva Maribor.

Organizatorji simpozija so Zgodovinsko društvo dr. Franca Kovačiča Maribor, Mestna občina Murska Sobota, Pokrajinski arhiv Maribor in Študijski center za naravno pravo. Udeležuje se ga blizu 70 slušateljev, predavatelji pa prihajajo iz Slovenije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške.

678a15ac1ab914d1adbe6c8b6ba393e2
Nataša Juhnov
Andrej Hozjan.

Tema, Država in Cerkev – Cerkev in država. Vera in politika v panonskem prostoru od 17. stoletja do pričetka 2. svetovne vojne, sovpada s 150-letnico rojstva dveh katoliških duhovnikov in nacionalnih buditeljev prekmurskih Slovencev, Jožefa Klekla st. (1874−1948), ene najpomembnejših osebnosti Prekmurja v 20. stoletju, in Jožefa Sakoviča (1874−1930). V zvezi z obema spominskima obletnicama v naši pokrajini letos poteka več dogodkov.

simpozij država-in-cerkev zgodovina