vestnik

Židan pravi, da bo politično aktiven tudi v prihodnje. Zrim: "Volivci imajo vedno prav"

Rok Šavel, 25. 4. 2022
Rok Šavel
Dejan Židan in Damijan Zrim.
Aktualno

Dejan Židan kot poslanec več ne bo zastopal Pomurja, njegovo mesto na listi Socialnih demokratov bo prevzel Damijan Zrim.

Po presenečenju na tokratnih volitvah v obliki izpada Dejana Židana in uvrstitve Damijana Zrima v državni zbor smo oba akterja povprašali za komentar. Dejan Židan, ki se tako poslavlja od parlamenta, pravi, da je imel v svojem volilnem okraju cilj, da ponovno doseže podvojitev rezultata, ki ga stranka doseže na državni ravni. "To nam je z ekipo tudi uspelo in samo zahvalim se lahko volivkam in volivcem za glasove, ki so mi jih namenili. Je pa naš kandidat na Goričkem Damijan Zrim dosegel še boljši rezultat, za kar sem mu tudi čestital," je za Vestnik.si dejal Židan in dodatno pojasnil, da je na državni ravni prišlo do tako imenovanega volilnega lijaka, saj se je določila stranka, ki mora premagati dosedanjo vladajočo stranko. "Tudi iz izkušenj v preteklosti pa vemo, da se takrat največji stranki, ki predstavlja alternativo, stekajo tudi glasovi obstoječih strank. Torej tudi glasovi Socialnih demokratov," ocenjuje razplet dogajanja nekdanji predsednik stranke SD.


Bodo zahtevali odstop Tanje Fajon?


Glede na to, da je stranka po njegovem odstopu in prevzemu vodenja s strani Tanje Fajon dejansko dosegla slabši rezultat, kot ga je, ko je stranko vodil sam, smo pomurskega politika povprašali tudi, ali neuspeh na volitvah postavlja pod vprašaj tudi trenutno vodstvo stranke. "Čeprav je rezultat drugačen kot pred štirimi leti, pa je dejstvo, da so bile okoliščine povsem drugačne. Tako da je dobro delo Tanje Fajon in celotne ekipe povzročilo, da smo še vedno parlamentarna stranka in da niti v enem trenutku nismo trepetali, ali bomo prišli ali pa ne v državni zbor," je Židan stopil v bran predsednici stranke. Sicer pa od novega sklica državnega zbora in nove vlade glede na ugodno večino, ki jo imajo tri stranke, torej Gibanje Svoboda, SD in Levica, ki so že pred volitvami napovedovale skupno delovanje, pričakuje hitro sprejemanje vseh potrebnih ukrepov za ponovno normalizacijo Slovenije in vrnitev razvoja države v smeri spoštovanja demokratičnih vrednot ter standardov.

"Verjamem pa, da bo realiziran skupni cilj, to je krepitev javnega zdravstva na način, da bo bolnik lahko prišel do zdravstvene storitve takrat, ko jo potrebuje, torej brez nedopustnih čakalnih dob," je še povedal Židan, ki je glede nadaljnjih korakov skrivnosten, saj je takoj po volitvah še težko napovedovati, a priznava, da bo politično aktiven tudi v prihodnje. Židanu sicer po zakonu pripada nadomestilo v višini 80 odstotkov zadnje plače za čas največ šest mesecev oziroma do enega leta, ker je funkcijo opravljal več mandatov zapored. Morda pa se mu obeta tudi kakšen položaj v novi vladi. Dvakrat je bil že kmetijski minister, v kampanji za tokratne volitve pa se je usmeril predvsem v področje zdravstva.


Volivci imajo vedno prav


Kaj pa pravi novoizvoljeni poslanec Damijan Zrim? Njegovi prvi vtisi ob izvolitvi so seveda dobri, ocenjuje pa, da so Slovenija, Prekmurje in Goričko na tokratnih volitvah dokazali, da si želijo spremembe.

"Volivci so se odločili in volivci imajo vedno prav. Največ poslancev so namenili Gibanju Svoboda, Socialni demokrati pa smo četrti in upamo, da nam bo dobro delo v novem mandatu čez štiri leta prineslo boljše rezultate," ocenjuje volilni izid novopečeni poslanec državnega zbora.

Podobno kot Židan od novega sklica državnega zbora in nove vlade pričakuje normalizacijo stanja oziroma "kaosa, ki ga je povzročila odhajajoča vlada" in soočenje s prihajajočo krizo. "Upamo, da bomo lahko izpolnili vsa pričakovanja, sam se pa bom po najboljših močeh trudil za Prekmurje in Goričko," je še napovedal Zrim.

dejan-židan damijan-zrim socialni-demokrati volitve-2022