vestnik

Zimski rez jablan v šolskem sadovnjaku Biotehniške šole Rakičan  

Jože Žerdin, 3. 3. 2019
Jože Žerdin
Rezanje sadnega drevja.
Aktualno

Ob Biotehniški šoli Rakičan je velik šolski sadovnjak, kjer prevladujejo jablane različnih sort. Dijaki omenjene šole so ob lepem vremenu v začetku marca začeli s praktičnim izobraževanjem v šolskem sadovnjaku, kjer so ob strokovni pomoči učiteljice strokovnih predmetov sadjarstvo in vinogradništvo Gerde Ambruš Lukavac rezali sadno drevje.

Ob tem so dijaki v šolskem sadovnjaku med drugim poleg reza spoznavali in prepoznavali tudi sorte jablan, v sadovnjaku so imajo namreč tako odporne starejše sorte, kot tudi novejše sorte. V praktičnem izobraževanju so se reza in spoznavanja učili dijaki vseh letnikov, ki obiskujejo šolo. Dijaki drugih letnikov so se učili osnov ter zgradbe drevesa, rezov ter gojitvenih oblik in sort, dijaki četrtega letnika pa so poleg reza sadnega drevja že vešči reza vinske trte.



d6b12d65e9180b0d27686bc849b57db0
Jože Žerdin
Rezanje sadnega drevja.


Dijaki ob izobraževanju izpopolnjujejo teoretično in praktično izobraževanje, najprej so seveda usvojili teoretično znanje, ki so ga nato pokazali v praktičnem prikazu reza sadnega drevja v sadovnjaku. Ko bo sadovnjak v celoti obrezan, bodo dijaki sadno drevje poškropili proti prezimnim škodljivcem, nato paga bodo škropili na dva tedna oziroma po potrebi. Čaka jih še zelena rez ali osvetlitev sadnega drevja, nato pride faza redčenja plodov, pozno v jeseni pa bodo obirali jabolka.

8e629a0f3024a5a760e9cdc40911fce3
Jože Žerdin
Dijaki so opravljali praktični del izobraževanja.

Šele takrat bo vidno, ali so drevje pravilno obrezali. Pridelek jabolk bodo nato v veliki meri porabili v šolski kuhinji za malice dijakov, hkrati bodo pridelali različne vrste sokov. Nekaj sadja bodo tudi posušili, preostali del pa namenili za žganjekuho turistični kmetiji Smodiš iz Otovec.

bb8f6f7f11b039184b2c92fb0e9b6da6
Jože Žerdin
Rezanje sadnega drevja.

Biotehniška šola Rakičan jabolka rezanje