vestnik

(ŽIVALI IN PIROTEHNIKA) Pomaga že dotik ali glasba

Vestnik.si, 26. 12. 2022
PP Ptuj
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Zagotovimo jim primerno bivališče in dovolj hrane. Pokanje petard jih straši.

Društvo za zaščito živali Pomurja tudi v letošnjem decembru opozarja na pravilno skrb za živali pozimi. Kot pravijo, je to za živali težko obdobje, če zanje ni primerno poskrbljeno. Živali čutijo mraz kljub dlaki in perju, zato je treba v mrzlih dneh poskrbeti, da imajo na voljo primerno bivališče in dovolj hrane. Ana Žnidarič iz društva opozarja, da morajo imeti živali, če bivajo zunaj, zavetje pred vetrom, njihova hiška naj bo izolirana in postlana. Bolj primerna kot odeja, ki hitro postane vlažna, je slama. Če temperature padejo pod nič stopinj, pa se svetuje, da imajo živali vstop v garažo, kurilnico ali na hodnik. Ves čas morajo imeti na voljo tekočo vodo, njihova hrana naj bo dovolj kalorična. V društvu priporočajo hranjenje z briketi, ker ti ne zmrznejo. Ker vsi lastniki ne skrbijo prav za svoje živali, društvo v zimskem času dobi več klicev zaskrbljenih ljudi. Predstavniki društva se nato napotijo na naslove, kjer živali bivajo v neprimernih okoljih, ter lastnike ozaveščajo o pravilni oskrbi. Pozimi je takih primerov po oceni Žnidaričeve okoli deset. 



December je za živali stresen tudi zaradi pokanja pirotehničnih sredstev in Žnidaričeva pravi, da precej živali v teh časih zaradi strahu pobegne od doma. Jože Črnko, veterinar iz Veterinarie Murska Sobota, pojasni, da za živali obstajata dve krizni obdobji. Prvo je poletna vročina, drugo pa december, ko je poleg mraza prisotna še pirotehnika. »Živali slišijo izrazito bolje od nas, kar pomeni, da so bistveno bolj prizadete zaradi pokanja. Pok zanje ni naravni zvok in se ga bojijo,« opiše. Kako živalim v teh časih pomagati? Veterinar poudari, da je naša dolžnost, da jim pomagamo. Lastniki psov naj vzpostavijo čim boljši stik z njimi, če se svojega hišnega ljubljenca dotikajo, se bo čutil varno in bolj umirjeno. Drugače je pri živalih, ki so zunaj. Pri teh se pogosto zgodi, da pobegnejo, in ni vedno srečnega scenarija, da bi se vrnile ali bi jih kdo pripeljal v zavetišče. 

DSC_0080
Damjana Nemeš
Za živali je treba pozimi dobro poskrbeti, saj tudi one občutijo mraz. Foto Damjana Nemeš


Kot pojasnjuje Črnko, se je veterinarska medicina precej razvila in obstajata dva načina pomoči živalim z zdravili. Prva vrsta zdravil deluje na mišice in jih omrtvi, vendar veterinarji tega ne priporočajo, saj živalski možgani delujejo normalno in se še vedno vsega zavedajo, le pobegniti ne morejo. Bolj so naklonjeni drugi vrsti zdravil, ki umirijo živčni sistem. Ta zdravila po besedah veterinarja niso škodljiva in tistim lastnikom psov, kjer je decembra situacija kritična, priporočajo, da pridejo po zdravila in pomagajo svojim ljubljenčkom. Pri tem Žnidaričeva navaja še, da lahko v notranjih prostorih, v katerih so pasji prijatelji, vrtimo glasbo, saj ta nekoliko nevtralizira pokanje. Ta način Črnko priporoča tudi pri govedu in svinjah, saj strah občutijo tudi oni. »V času najhujšega pokanja pirotehničnih sredstev naj lastnik enostavno prižge luč ali – če je možno – spusti glasbo, da se ustvari neki zvočni učinek in pok ne pride tako do izraza. Dokazano je namreč, da se živali v teh primerih bistveno manj bojijo.«

Kaj lahko storimo? 

  • Živali morajo imeti zavetje pred vetrom. 
  • Hiška naj bo izolirana in postlana.
  • Omogočiti vstop v garažo ali kurilnico.
  • Ves čas na voljo tekoča voda.
  • Hrana naj bo dovolj kalorična.
Ne pirotehniki
Tudi policisti pred koncem leta opozarjajo na nepremišljeno, neprevidno in objestno uporabo pirotehničnih izdelkov. Ti pri ljudeh lahko povzročijo telesne poškodbe, prav tako motijo in strašijo živali ter onesnažujejo okolje. Vsako leto zato organizacije pozivajo k praznovanju praznikov na živalim prijazne načine. Prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok, je že od leta 2009 prepovedana, vendar vsako leto policisti zaznavajo kršitve. Uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je prav tako pok, pa je dovoljena le med 26. decembrom in 1. januarjem.
društvo-za-zaščito-živali-pomurje živali pirotehnična-sredstva zima