vestnik

ZKTŠ Murska Sobota ne bo potreboval kredita, selitev rokoborcev v nekdanji Dom tehnike padla v vodo

Rok Šavel, 11. 10. 2023
Aleš Cipot
Kljub več zapletom naj bi vzgoja mladih rokoborskih upov vendarle stekla na novi lokaciji, a to ne bo v nekdanjem Domu tehnike.
Aktualno

Rešitev za prostorsko stisko Rokoborskega društva Sobota se še išče.

Prvi smo poročali o težavah priznanega Rokoborskega društva Sobota, ki v Murski Soboti deluje že skoraj pol stoletja in se pri tem lahko pohvali s številnimi mednarodnimi dosežki. Spomnimo, da se je društvo, ki ga vodi Stanislav Šernek, iz dotrajanega objekta TVD Partizan preselilo v telovadnico bivše srednje ekonomske šole v središču mesta, a se je pojavila nova težava, ko je objekt nekdanje šole skupaj s telovadnico na javni dražbi lani od ministrstva odkupila družba Imo-Real, ki ima seveda svoje načrte z nepremičnino. V družbi so murskosoboškim rokoborcem šli na roko in jim večkrat podaljševali možnost koriščenja prostorov dokler ne rešijo prostorske stiske, a rešitve kar ni bilo na vidiku. Pomoč jim je obljubil že prejšnji soboški župan Aleksander Jevšek, v iskanje prostorov za rokoborce pa se je vključil tudi aktualni župan Damjan Anželj.


damjan-anželj, mestna-občina-murska-sobota, seja-mestnega-sveta, mestni-svet
Rok Šavel
Murskosoboški župan Damjan Anželj bo zaplet in razplet situacije s prostorsko stisko rokoborskega društva podrobneje pojasnil na jutrišnji seji mestnega sveta.

Točka bo umaknjena


Po nekaj variantah, ki so padle v vodo, naj bi se sedaj našla rešitev v obliki nakupa prostorov nekdanjega Doma tehnike v Kocljevi ulici, v skupni površini dobrih 443 kvadratnih metrov. Nakup nepremičnine bi izvedel Zavod za kulturo, šport in turizem Murska Sobota in se za to zadolžil v višini dobrih 127 tisoč evrov, mestni svet pa bi moral na jutrišnji seji obravnavati podajo soglasja k najemu kredita. Toda tudi ta rešitev je zdaj padla v vodo. Kot nam je potrdil Stanislav Šernek, se ne strinjajo s tem, da bodo v društvu, katero ima status društva v javnem interesu, odplačevali najemnino v višini obroka kredita, lastnik nepremičnine pa bo javni zavod. Tudi župan nam je potrdil, da bo predlagal umik točke s seje mestnega sveta, saj je postala brezpredmetna, kljub temu pa v mestni občini še naprej nudijo pomoč rokoborcem pri iskanju alternative v obliki najema pri zasebniku. Kot nam je dodatno pojasnil Anželj, mestna občina preprosto ne zmore vsem društvom s statusom javnega interesa v občini zagotoviti prostorov v obliki lastnega premoženja, saj mora pri tem upoštevati tudi načelo enakopravnosti. V evidenci nevladnih organizacij je sicer trenutno na območju soboške občine podeljen status društva v javnem interesu 96 društvom.


Kmalu vendarle na "svojem"?

Ne glede na nov zaplet, pa naj bi bila po naših informacijah rešitev prostorske stiske murskosoboških rokoborcev vendarle blizu, kar nam je potrdil tudi Šernek. Več naj bi bilo znano že do konca tega tedna. Po naših informacijah pa naj bi bili rokoborci zelo blizu selitve v eno izmed nepremičnin v Lendavski ulici, ki je v lastništvu zasebnika, povezanega z nastajanjem nove podjetniške zgodbe v kompleksu nekdanje Mure. Rokoborsko društvo Sobota se mora iz telovadnice nekdanje ekonomske šole izseliti do prvega novembra.

rokoborsko-društvo-sobota stanislav-šernek mestna-občina-murska-sobota damjan-anželj zktš-murska-sobota