vestnik

Zlata ponev: Oddajte glas ali prijavite svojo najljubšo gostilno 

Majda Horvat, 24. 8. 2018
Gostilna Zorko
Dobro gostinsko ponudbo ustvarja delo s srcem, pravi Zorko. 
Aktualno

V tekmovanju za laskavi naslov Zlata ponev Pomurja do zdaj največ glasov prejeli gostilni Mencinger in Zorko ter lokal Bunker.

Akcija Zlata ponev Pomurja, v kateri bomo izbrali najboljšo gostilno, je v polnem teku. Bralci Vestnika že predlagajo gostilne, kjer se dobro je in pije, časa za nove predloge pa je še nekaj, do 30. oktobra, prav tako se nabirajo glasovi za že nominirane gostilne.

e58648dcd6b95bd0a343a5091c716c1d
Bunker
Hamburgerji so zaščitni znak Bunkerja.

Skratka, zanimanje je veliko, kar je samo dokaz več, da odlična kulinarika in dobra postrežba ljudem veliko pomeni.
Trenutno po že zbranih glasovih najbolje kaže gostilnama Mencinger iz Črešnjevec pri Gornji Radgoni in Zorko iz Borec pri Križevcih pri Ljutomeru ter bistroju Bunker iz Murske Sobote. Prvi dve sta gostilni z družinsko tradicijo in ponudbo domače ter sodobne hrane, bistro Bunker pa izstopa, ne le po dih jemajočem ambientu, ampak tudi po izbrani ponudbi hrane.

6b6d9e8ae33a769341ad4d01e1daa8ce
Gostilna Mencinger
V Gostilni Mencinger ohranjajo tradicijo.

V Gostilno Mencinger, kjer ohranjajo tradicijo

Gostilna Mencinger ima dolgo tradicijo, saj je na tem mestu že vsaj 130 let, zdajšnja družina pa jo ima v lasti 90 let. Matej Štefanec je njen četrti gospodar, za gostinstvo pa ga je navdušila babica Marija, ki skupaj z njegovo mamo Danico še vedno jedem daje okus po tistem večnem receptu, da je treba kuhati s srcem. Matejev pokojni oče Stanko, ki je gostilno vodil dvajset let, je bil tisti, ki je tradicionalnim jedem dal sodobnejši pridih, stare in nove jedi z njihove ponudbe pa se zelo dobro dopolnjujejo in so odlična kombinacija gostinske ponudbe.
"Okusi tradicionalnih jedi so zapisani v nas, v naših genih, z njimi pa navdušujemo tudi tuje goste," je povedal Štefanec. Ena takšnih hišnih jedi z res dolgo tradicijo je kisla juha z želodčki, ki jo v tej gostilni pripravljajo vsaj sto let, novejša, s katero se ponašajo zdaj, pa je jagenjčkova zarebrnica s črno lečo in slanino, ovčjim sirom, popečeno rdečo čebulo in mareličnim chutneyem. V Gostilni Mencinger stremijo k temu, da je hrana sezonska in pripravljena iz surovin lokalnih dobaviteljev, pa tudi iz zelenjave in sadja iz domačega vrta ter začinjena z domačimi zelišči in dišavnicami.

ee1475bc34681311274b3f261b48ecc6
Gostilna Mencinger
Gostilna Mencinger se ponaša z dolgoletno tradicijo.

Gostilna Zorko je odprta za vse

Dobro gostinsko ponudbo ustvarja predvsem delo s srcem, pove Dušan Zorko, ki gostilno z dolgo tradicijo vodi skupaj z ženo Nino, prevzel pa jo je po očetovi smrti leta 2010. Ekipo sestavlja deset dobrih sodelavcev, katerim se je sredi lanskega leta pridružil tudi Štefan Sraka, znan kuhar mlajše generacije z novimi pogledi ter svežimi idejami, kar se pozna pri ponudbi jedi. Sodobnim trendom poskušajo slediti tudi s pripravljanjem kulinaričnih večerov, ko v goste povabijo znane slovenske kuharje in se od njih tudi veliko naučijo, sodelujejo pa tudi na kulinaričnih prireditvah kot je Odprta kuhinja, Salon Traminca in Grossmannov festival.


c312dc41c03339d501508deafa017949
Gostilna Zorko
V Gostilni Zorko si lahko ogledate tudi kasaške konje.

Pripravljeni so postreči tudi večje število gostov na različnih lokacijah in ob različnih priložnostih ter slavjih, ter se enako skrbno posvetiti pripravi vsakodnevnih malic. "Še vedno pa ostajamo tradicionalna prleška gostilna, odprta za vsakega gosta," je poudaril Zorko.
Poleg dobre hrane gostilna Zorko slovi tudi po kasaških konjih, ki si jih gostje tudi lahko ogledajo. Prav tako se lahko sprehodijo do bližnjega doživljajskega parka.

b6110f9037cc8f7ea72e465abc5eeeca
Bunker
Dih jemajoč ambient sredi Murske Sobote.

V Bunker po gurmanski burger in svežino na krožniku

Lokal je najprej zaslovel po gurmanskih burgerjih in veliki ponudbi piva, potem pa so ugotovili, da je to premalo ter ponudbo hrane začeli dopolnjevati z novimi jedmi. Ustvarjanje neke nove jedi se pri njih začne tako, da se oprimejo ideje in potem pripravijo jed, ki jo okušajo vsi člani kolektiva ter še nekateri njihovi stalni gostje. Tako zberejo čim več mnenj, in šele, ko je jed pripravljena v "nulo" jo uvrstijo na jedilnik. "Prav zdaj imamo v pripravi nekaj jedi, s katerimi bomo osvežili naš jedilnik, vendar jih moramo še malo izpiliti," je povedal Igor Drvarič, lastnik lokala.


c7a096604c3c789343ca8f2a74eaad36
Gostilna Mencinger
Gostilna Mencinger kombinira stare uspešnice z novimi.

Surovine, ki jih uporabljajo za pripravo hrane, so lokalne, svežina hrane pa je tista, pri kateri bodo vztrajali še naprej. To pomeni, da sami lupijo krompir, pečejo kruh in sami pripravljajo omake, in da hrane ne pripravljajo vnaprej. Tudi tiste ne, ki jo imajo v svoji dnevni ponudbi. Instant zadev pri njih ne boste našli. "To svežino čutijo tudi naši gostje in nam to tudi povedo," je dejal Drvarič. S tako pripravljeno hrano namreč kažejo tudi odnos do ljudi, ki jo zaužijejo. Na tem sloni zaupanje in zato se njihovi gostje vračajo.

Z glasovanjem do nagrade
Oddajte svoj glas v akciji Zlata ponev in se potegujte za nagrado: svoj predlog za pomursko gostilno, kjer se resnično dobro je, oddajte do 30. oktobra na spletni strani https://zlataponev.vestnik.si/. Tam lahko pustite tudi glas za eno od že nominiranih gostiln, ki si po vašem mnenju zaslužijo finale. Med vsemi sodelujočimi bomo z žrebom podelili izjemno kakovosten komplet posode Emo.

Čas je za prijavo

Spomnimo, da bo tudi letos komisija pod vodstvom dr. Janeza Bogataja, etnologa, predavatelja in poznavalca slovenske kulinarike, izbrala gostilno, ki najbolj prepriča. Katera gostilna je najbolj priljubljena, bodo z glasovanjem odločali bralci, dobitnika Zlate ponve pa bo izbrala komisija. Kriteriji za izbor ostajajo enaki kot lani: dobra oziroma odlična ponudba jedi in pijač ter gostoljubje strežnega osebja, notranja in zunanja ureditev objekta, upoštevanje sodobnih trendov v gostinstvu, upoštevanje sezone pri sestavi jedilnega lista in podobno. Predvsem pa bo komisija iskala jedi, značilne za regijo.
Zlata ponev, ki jo bo podelil Vestnik, je lahko priložnost, tako za že uveljavljene gostilne in restavracije ter turistične kmetije, kot za tiste, ki si svojo pot proti vrhu šele utirajo. Najboljši si lahko utrdijo svoj položaj in dokažejo, da kakovost in inovativnost združujejo na dolgi rok, tisti iz druge skupine pa imajo s sodelovanjem priložnost še dodatno opozoriti nase in najdejo svoje mesto med najbolj vidnimi gostinci.

ad2c20822eee94ed39a34f302997d792
Gostilna Zorko
Delajo s srcem.

zlata-ponev bunker gostilna-zorko gostilna-mencinger