vestnik

Znana bodo strokovna priporočila v vzgoji in izobraževanju. Kako bo s samotestiranjem?

Vestnik.si, STA, 10. 8. 2022
A. Nana Rituper Rodež
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) bodo predstavili strokovna priporočila posvetovalne skupine za spremljanje gibanja novega koronavirusa v vzgoji in izobraževanju ob prihajajočem šolskem letu.
Aktualno

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) bodo predstavili strokovna priporočila posvetovalne skupine za spremljanje gibanja novega koronavirusa v vzgoji in izobraževanju ob prihajajočem šolskem letu. Pričakovati je natančnejšo obrazložitev že znanih predlogov glede prezračevanja in samotestiranja na koronavirusno okužbo.

Posvetovalna skupina, ki jo vodi epidemiolog Mario Fafangel, je pred dnevi za šolski prostor pripravila dva scenarija. Po prvem bi se v šolah samotestirali le dijaki in učenci s simptomi okužbe in tisti, ki so bili v tveganem stiku z okuženimi, po drugem pa bi bilo testiranje vsaj enkrat tedensko obvezno za vse. Po predlogu bi bili kompleti za domače samotestiranje dostopni v lekarnah ne glede na epidemične razmere.

S predlogom se strinjajo tudi člani delovne skupine za področje vzgoje in izobraževanja. "O najpomembnejšem ukrepu, samotestiranju v domačem okolju, bomo zelo računali na to, da bodo ljudje to sprejeli kot del odgovornega ravnanja za preprečevanje širjenja covida-19. Vse to pa z namenom, da šole in vrtci ostajajo odprti, kar je naš glavni cilj," je po torkovem sestanku skupine dejala njena članica Nives Počkar, sicer predsednica društva ravnateljev in zveze srednjih šol. Ob tem si zaposleni v vzgoji in izobraževanju želijo tudi razbremenitve vodenja evidenc testiranja.

Drugi ključni ukrep v vrtcih in šolah pa bo prezračevanje. Počkarjeva ob tem opozarja, da imajo le redke šole vgrajene prezračevalne klimatske sisteme. Kot kaže, bo tako ključno "naravno prezračevanje", torej odpiranje oken.

epidemija koronavirus ukrepi nijz šola
Kaj zdaj berejo drugi