vestnik

Znana pomurska pekarna je prešla v tuje roke

Majda Horvat, 9. 3. 2023
Nataša Juhnov
Znano družinsko podjetje za proizvodnjo slaščic in tort Sastela iz Pristave, ki je v javnosti še vedno bolj znano po blagovni znamki Rogljiček in ustanovitelju Marselu Šalamonu, je prevzela varaždinska družba Ekos Holding.
Aktualno

Kupec je Ekos Holding iz Varaždina, eno največjih hrvaških podjetij za proizvodnjo slaščic

Znano družinsko podjetje za proizvodnjo slaščic in tort Sastela iz Pristave, ki je v javnosti še vedno bolj znano po blagovni znamki Rogljiček in ustanovitelju Marselu Šalamonu, je prevzela varaždinska družba Ekos Holding. To razkriva objava na straneh Ajpesa, iz katere je razvidno, da je bil nov družbenik vpisan zadnje dni januarja.



Ekos Holding sodi med hitro rastoča in najbolj stabilna hrvaška podjetja, njegova osnovna dejavnost je proizvodnja slaščic in tort. Ta poteka v okviru družbe Ekos Pekarnica, največjega hrvaškega podjetja za proizvodnjo svežih in zamrznjenih slaščičarskih ter pekarskih izdelkov, ki jih izvaža v več kot dvajset držav. Družba s tremi tovarnami je v letu 2021 ustvarila za več kot 13 milijonov evrov prihodkov, junija istega leta pa tudi začela gradnjo novih objektov za proizvodnjo slaščic v Dolnjem Kraljevcu v vrednosti skoraj pet milijonov evrov.



Ob tem podjetju sta v skupini še dve – Prehrana, katere osnovna dejavnost so prehranski proizvodi, in Elcon, eden vodilnih in najstarejših proizvajalcev kislega zelja in repe ter kisov in bučnega olja.Ustanovitelj in lastnik holdinga, ki posluje od leta 1990, je Hrvoje Vojvoda, nekdanji varaždinski župan, v začetku lanskega leta pa ga je nasledil sin Josip, ki je napovedal sodobnejši koncept razvoja družbe, kar želi doseči z novo vodstveno ekipo. Prevzemi in širitev na nove trge so torej del tega.

Sastela posluje v sodobnih prostorih v Pristavi, za katere je uporabno dovoljenje dobila februarja 2018. Prej je proizvodnja potekala v ljutomerskem hotelu, ki ga je podjetje Sastela leta 2014 vzelo v najem za tri leta pri družbi Sava Turizem. Sastela svoje izdelke uspešno prodaja tako na domačem trgu kot na tujih in se ponaša z več priznanji za kakovost. Podjetje, katerega direktor je uradno še vedno Žan Šalamon, je v letu 2021 ustvarilo 1,8 milijona evrov prihodkov, kar je nekoliko manj kot leto prej. Bilančni dobiček je znašal 655 tisoč evrov, s tem da poslovanje bremenijo razmeroma visoke dolgoročne in kratkoročne finančne obveznosti.

Na vprašanja o razlogih za prodajo podjetja in načrtih novega lastnika z njim odgovorov nismo prejeli ne iz Pristave ne iz Varaždina.

sastela pristava rogljiček marsel-šalamon