vestnik

Znane nagrade kulturnikom mestne občine

A. Nana Rituper Rodež, 23. 1. 2019
Nataša Juhnov
Priznanje za kulturne dosežke Mestne občine Murska Sobota dobi Harmonikarski orkester Murska Sobota. 
Aktualno

Kdo so umetniki in ustvarjalci v kulturi, ki so ne le minulo leto, ampak daljše časovno obdobje zaznamovali kulturo v Mestni občini Murska Sobota. Ob kulturnem prazniku vsako leto podelijo štiri občinske kulturne nagrade, tokrat pa sta bili podeljeni le dve. Hkrati je župan letos izjemoma za kulturne dosežke podelil še svoje priznanje.


Na predlog Komisije za nagrade in priznanja so mestni svetniki na prvi dopisni seji sprejeli sklep, da se letos podeli ena plaketa in eno priznanje. Plaketo za pomembne dosežke na področju kulture prejme glasbena skupina Ethnotrip, priznanje za uspešno delo na področju kulture pa Društvo harmonikarjev Murska Sobota. Nagrada za življenjsko delo tokrat ni bila podeljena, prav tako ne priznanje posamezniku ali skupini za uspešno delo in prispevek k razvoju kulturnih dejavnosti v občini.

23b5dc78bebaeb80e569f77fe561c00c
Ela Šeruga
Skupina Ethnotrip.


Glasbena skupina Ethnotrip bo v letošnjem letu praznovala deset let uspešnega delovanja in glasbenega ustvarjanja. Skupina je začela delovati v zasedbi Tjaša Šimonka (vokal), Miha Kavaš (violina), Primož Kramberger (klavir) in Aleksander Varga (bas kitara), kasneje pa se je skupini pridružil še tolkalist Tomi Došen. Doslej so izdali več albumov, prvega z naslovom Ethnotrip, sledil je album Kdo bo pil iz bistrega studenca?, lani pa še album Preden se zdani. Skupina, ki ji je blizu etno glasba, je let 2017 ustvarila tudi glasbeno podlago za dokumentarni film Mihe Čelarja z naslovom Irena, lahko noč. Veliko nastopajo doma in v tujini.


Priznanje pa prejme Društvo harmonikarjev Murska Sobota, ki mu predseduje Matej Zavec. Delujejo že daljše obdobje, v okviru društva pa je aktivnih več različnih sekcij in posameznikov, ki sooblikujejo kulturno dogajanje. Lani so v Mursko Soboto uspešno izvedli Mednarodno srečanje harmonikarjev z imenom Pannoniaccordion.


Letos pa bodo ob tej priložnosti prvič podelili županovo priznanje. Prejel ga bo Gabriel Engert, referent za kulturo mesta Ingolstadt. Za to gesto se je župan odločili na podlagi dolgoletnega dobrega mednarodnega sodelovanje med Mestno občino Murska Sobota in mestom Ingolstadt, ki še posebno pride do izraza na področju kulture, med posameznimi kulturnimi ustanovami in med kulturnimi ustvarjalci.

kulturne nagrade ethnotrip Društvo harmonikarjev Murska Sobota Mestna občina Murska Sobota ingolstadt