vestnik

Znani so rezultati svetovnega tekmovanja urejenosti krajev. Kam se je uvrstila Velika Polana?

Vestnik.si, 27. 10. 2022
Ines Baler
Ocenjevanje je potekalo letos junija.
Aktualno

Letos junija smo pisali o tem, da Občina Velika Polana sodeluje v svetovnem tekmovanju urejenosti krajev, imenovanem Communities in bloom. Takrat sta bila v Veliki Polani tudi sodnika iz Kanade iz Združenih držav Amerike, ki sta skupnost ocenjevala glede na videz, okoljsko ukrepanje, ohranjanje dediščine, upravljanje z drevesi, prikazovanje krajine ter rastlin in cvetja.

Razglasitev rezultatov tekmovanja je potekalo v Viktoriji v Kanadi. Tekmovalo je šest krajev. Občina Velika Polana je v kategoriji mednarodni izziv male skupnosti prejela oceno pet cvetov in srebrno priznanje ter posebno omembo za okoljsko ukrepanje v okviru mednarodnega simpozija. V tej kategoriji so dosegli drugo mesto na svetovnem nivoju, premagala jo je le vas iz Irske, ki je prejela enako število cvetov in srebrno priznanje. 



Občina Velika Polana je zmagala v posebni kategoriji za izjemne dosežke - CiB mednarodna nagrada za vključenost lokalne skupnosti: sodelovanje društev, šole in vrtca, organizacij ter posameznikov, ki živijo na tem območju. 

"Življenje prebivalcev Velike Polane je prepleteno z naravo in gozdom, leži pa v območju Natura 2000 in Biosfernem rezervatu Mura," sta med drugim zapisala sodnika ocenjevalca Susan Ellis in Alex Pearl. Dodala sta, da je občina prepoznavna po prizadevanjih za okoljsko vzgojo. Ključna prizadevanja vključujejo skrb za lokalna mokrišča, uporabo toplotnih črpalk v javnih zgradbah, ohranjanje habitatov štorkelj in izobraževalne razstave ter bazene za filtriranje meteorne vode, ki so zdaj postali močvirja in naravni habitati mokrišč. 

velika-polana, ocenjevanje-krajev
Ines Baler
Občina Velika Polana je sodelovala v svetovnem tekmovanju urejenosti krajev, imenovanem Communities in bloom.

Priznanje bo občina prevzela 12. novembra, ko bo v Veliki Polani potekalo martinovanje. 

občina-velika-polana comunities-in-bloom ocenjevanje