vestnik

V zeleni fazi že čez deset dni?

Vestnik.si, 13. 5. 2021
Vestnik, Rtv
Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je napovedal, da bi lahko v zeleno fazo prišli v desetih dneh oziroma po nekoliko počasnejšem scenariju v začetku junija, je dejal na novinarski konferenci.
Aktualno

Novosti so na novinarski konferenci predstavili državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc, državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc in Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

"Vlada je včeraj za 30 dni podaljšala epidemijo na območju celotne države. Hkrati je vlada včeraj odločila, da so izpolnjeni pogoji za rumeno fazo," je povedala vladna govorka Maja Bratuša.
Možna predčasna prekinitev karantene
Kot so pojasnili, je vlada med drugim odločila, da bo od sobote na organiziranih javnih prireditvah in javnih shodih na prostem ter v zaprtih prostorih dovoljeno zbiranje do 50 udeležencev. Ob pozitivnem mnenju Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa bo udeležencev lahko tudi več kot 50.
Poleg tega je vlada sprostila delovanje kulturnih prireditev v zaprtih javnih prostorih in na prostem. Prireditev ne bo dopustno izvesti brez sedišč, zasedenih pa jih bo lahko največ 50 odstotkov. Udeležba na prireditvah bo sicer dopustna le ob negativnem testu, cepljenju ali prebolelosti covida-19.
Omogočamo obratovanje igralnih salonov in prirejanje posebnih iger na srečo. Delovni čas in pogoji vstopa v notranje prostore so enaki kot v gostinskih obratih. Obratovalni čas je določen med 5. in 22. uro.
Spremembe, ki začnejo veljati s 17. majem:
- opravljanje gostinske dejavnosti je dovoljeno od 5.-22. ure
- razdalja med robovi miz mora biti najmanj 3 m, razdalja med osebami za mizo ni več določena
- za družine z otroki do 18 let ne velja omejitev 4 oseb za eno mizo.
Ob vstopu v Republiko Slovenijo bo od sobote dalje ponovno mogoča predčasna prekinitev karantene z negativnim PCR testom in sicer peti dan po napotitvi v karanteno.

E1QfVIkXIAEI9P1
nijz
Načrt sproščanja ukrepov

Kdaj v zeleno fazo?
Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek pa je napovedal, da bi lahko v zeleno fazo prišli v desetih dneh oziroma po nekoliko počasnejšem scenariju v začetku junija. Dodal je, da bo Slovenija od konca junija dobila 2,6 milijona odmerkov cepiva. Glede tega, da bi si posameznik lahko izbral željeno cepivo, pa je dejal, da bo to mogoče možno sredi junija.
sproščanja epidemija