vestnik

Znano je, kdaj bodo radijski in televizijski oddajnik iz Pečarovec preselili v Kuštanovce

Ines Baler, 20. 12. 2023
Jure Kljajić
Oddajnik, ki stoji v bližini cerkve, bodo v prihodnjem letu iz Pečarovec preselili v Kuštanovce.
Aktualno

Najemna pogodba za sedanjo lokacijo velja do konca leta 2024.

Že nekaj let se napoveduje selitev radijskega in televizijskega oddajnika iz Pečarovec v Kuštanovce. Na zadnji redni seji občinskega sveta Občine Puconci je bilo povedano, da je bilo poleti izdano gradbeno dovoljenje za nov stolp, zato smo preverili, kako daleč je projekt. 



Iz službe Oddajniki in zveze RTV Slovenija, ki je lastnica oddajnika, so nam odgovorili, da trenutno poteka izbira izvajalca za postavitev transformatorske postaje in vključitev v energetsko omrežje za oskrbo nove lokacije z električno energijo. Izvedba je načrtovana v prvem četrtletju 2024, ko bodo opravili tudi geodetsko zakoličenje in potreben posek dreves. Prav tako bodo v tem obdobju začeli iskati izvajalca gradbenih del in postavitve stolpa. »V drugem četrtletju je predviden začetek gradbenih del na lokaciji in priprava za postavitev stolpa, ki bo sledila v tretjem četrtletju. Montaža tehnologije in opreme bo izvedena takoj po postavitvi stolpa in pripadajočih objektov ob vznožju. V zadnjem četrtletju 2024 pa je predvidena odstranitev opreme in infrastrukture z lokacije PTV Pečarovci,« so pojasnili. Spomnimo, da sedanji stolp že vrsto let stoji v Pečarovcih na zemljišču, ki je v lasti tamkajšnje župnije, lastnik pa ima z njo sklenjeno najemno pogodbo. Iz RTV Slovenija so odgovorili, da trenutna pogodba predvideva preselitev do konca leta 2024.

KUM RTV ODDAJNIK
RADIO KUM
Iz službe Oddajniki in zveze RTV Slovenija, ki je lastnica oddajnika, so nam odgovorili, da trenutno poteka izbira izvajalca za postavitev transformatorske postaje in vključitev v energetsko omrežje za oskrbo nove lokacije z električno energijo.


S tem, da se selitev oddajnika vse bolj približuje, so zadovoljni tudi na puconski občini. »Za dobrobit občanov si želimo, da se obstoječi oddajnik preseli, in glede na pravnomočno gradbeno dovoljenje ne vidimo razloga, da se to ne bi čim prej zgodilo,« pravi župan Uroš Kamenšek. V preteklih letih je lastnik oddajnika v sodelovanju z občino izbral novo lokacijo. Gre za eno od parcel v Kuštanovcih, antenski stolp bo postavljen na najvišji točki in bo stal približno 55 metrov od glavne ceste. Župan dodaja, da v neposredni bližini geodetskega stolpa. Za potrebe postavitve oddajnika in dovozne poti bo potreben izsek dreves. 

»S postavitvijo nove lokacije bo omogočena namestitev tehnologije DAB+ (digitalni radio) na območju Pomurja. To bo občutno izboljšalo pokritost s signalom, saj oddajniki DAB+ delujejo v enotnem omrežju na eni frekvenci, kar omogoča boljšo pokritost. Zaradi vzhodnejše lege novega oddajnega stolpa je pričakovati boljšo pokritost vzhodnega dela Goričkega. Predvideva se boljša pokritost južnega dela Goričkega in območja proti Lendavi, še posebej pri sprejemu FM-signala,« so napovedali v službi Oddajniki in zveze.

oddajnik Pečarovci selitev Kuštanovci