vestnik

Znate skrbeti za božično zvezdo?

besedilo Matic Sever, 10. 12. 2018
Profimedia
Pazimo, da božična zvezda ni na prepihu.
Aktualno

Božično zvezdo postavite daleč od radiatorja. Mačehe v loncih in koritih so tudi pozimi žejne. Škarje morajo biti čiste tudi takrat, ko v shrambi za orodje počivajo.

Pozimi je vrtnih opravil malo, a vseeno se najde nekaj pomembnih, še posebej, če smo zaradi dela zunaj jeseni odlašali s shranjevanjem semen ali s čim drugim. December je mesec, ko več pozornosti namenimo notranjim rastlinam, saj z njimi v teh kratkih dneh v dom prinašamo nekaj živega in barvitega.

Oskrba božična zvezde

Božična zvezda je postala stalnica v predbožičnem času in mnoge navdušuje s svojimi velikim ovršnimi listi, ki spominjajo na cvetove. Še vedno je najbolj zaželena rdeča barva, so pa na voljo tudi v rožnatih odtenkih, v beli in kremnih niansah.
Po prvem navdušenju, ko rastlino prinesemo domov, lahko žal hitro vse pokvarita nenadna uvelost in odpadanje listov. Težava je lahko že v razmerah, v kakršnih je bila rastlina v skladišču, med transportom ali celo v vrtnem centru oziroma trgovini. Božična zvezda ne mara hladnega zraka in prepiha, zato preden jo odnesemo domov, poskrbimo, da bo dobro ovita v papir in da se z njo ne bomo dalj časa zadrževali zunaj.


Tudi doma naj bo postavljena na svetlo mesto brez prepiha. Prav tako je ne postavljajmo tik ob radiator. Ustrezajo ji temperature od 20 do 25 stopinj Celzija. Previdni moramo biti tudi z zalivanjem, saj je hitro premokra, zato sproti preverjajmo stanje substrata.

Čiščenje in spravilo semen

Mnogi semena poberejo zelo na hitro med drugimi vrtnimi opravili in vrečice ali posodice le za silo označijo z imeni. Vzemimo si čas in seme, ki je moralo biti primerno posušeno, stresimo na mizo ter ga očistimo nečistoč in morebitnih plev oziroma drugih neželenih delov.


Pripravimo papirnate vrečice, na katere predhodno natančno zapišemo ime rastline in leto pobiranja. Tako se bomo izognili sejanju starega semena. Pomembna je tudi hramba. Poskrbimo za hladen in suh prostor. Nekatere vrste hitro izgubijo kalivost zaradi izsuševanja na pretoplem zraku, zato jih, če so prezimne oziroma proti hladu odporne vrste, shranimo kar v hladilnik ali celo zamrzovalnik.

Poskrbimo za lončnice

Ker ponavadi pozimi pogrešamo zelenje in cvetove, si kupimo kakšno lončnico več kot v drugih delih leta. Žal večina lončnic ne mara visoke temperature in suhega zraka, ki je posledica sodobnega ogrevanja. Poskrbimo za boljšo mikroklimo z vlaženjem zraka. Nekaj bomo prispevali že tako, da bomo ob lončnice postavili kakšen podstavek z vodo ali pa lonce z rastlinami postavili v večje posode in na dno nasuli pesek, ki bo ves čas nekoliko vlažen.
Pozorni bodimo tudi na morebiten pojav škodljivcev, da bomo lahko v začetni fazi z malo truda in brez kemije preprečili širjenje na druge rastline.

Oskrba mačeh

Ker pogosto pozimi ni več dolgotrajne snežne odeje, mačehe bolj ali manj bujno cvetijo v sončnih in malce toplejših dneh vse od jeseni. Najbolj cvetoče so tiste, ki jih gojimo v cvetličnih posodah tik ob hiši ali na okenski polici. Rast in cvetenje seveda nista tako intenzivna kot spomladi, a vseeno ni zanemarljivo odstranjevanje odcvetelih cvetov.


V deževnih in toplejših dneh lahko ostanki cvetov prav grdo gnijejo na rastlini in lahko celo povzročijo nastanek ter širjenje sive plesni. V loncih in koritih so mačehe tudi pozimi žejne, zato nikar ne pozabite zalivati, dognojevali pa jih bomo šele z nastopom pomladi.

Očistimo orodje

Ker bomo večino časa preživeli notri, namenimo nekaj pozornosti tudi orodju. Preglejmo, kaj vse imamo in kaj morda pogrešamo. Vse po potrebi zložimo na svoje mesto, še prej pa temeljito očistimo. Predvsem škarje morajo biti ves čas čiste, najbolje je, da jih sproti po uporabi razkužujemo, če pa se tega nismo striktno držali, jih temeljito očistimo sedaj. Preverimo tudi, ali katero orodje morda potrebuje popravilo. Sedaj bo dovolj časa za kaj takega.

Rez nekaterih dreves

Če je zima mila in ni močnih dolgotrajnih zmrzali, lahko oblikujemo oziroma redčimo krošnje nekaterih drevesnih vrst, ki so problematične za spomladansko rez zaradi velikega odtoka soka. Tako se lotimo brez, nekaterih vrst oziroma sort javorjev in vrb.
Pri rezi pazimo, da jo opravimo tako, da bo drevo (ali grm) še vedno obdržalo čim bolj naravno obliko. Izjema so nekateri primeri vrb, ki jih popolnoma porežemo, tako da vsako leto dobimo sveže, enoletne poganjke.
motika Božična zvezda mačehe