vestnik

Znova možne šole v naravi

Vestnik, 20. 5. 2021
Screenshot STA
Maja Bratuša na današnji novinarski konferenci.
Aktualno

Na današnji popoldanski novinarski konferenci vlade so sodelovali državni sekretar na Ministrstvu za zdravje mag. Franc Vindišar, državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec, Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata in vodja Oddelka za splošno varnost in varnostno načrtovanje z Uprave uniformirane policije GPU Alojz Sladič.

Kot je na začetku konference povedala vladna govornica Maja Bratuša, je vlada na včerajšnji seji na Brdu pri Kranju pretresala ukrepe. Ugotovila je, da pogoji za prehod v zeleno fazo še niso izpolnjeni in zato večina dosedanjih ukrepov ostaja. V soboto, 22. maja, bo sicer v veljavo stopil spremenjen odlok o vstopu v državo. Z njim se bodo med drugim ukinile kontrolne točke na meji z Madžarsko. Bratuša je predstavila še analizo 8145 naključno izbranih vzorcev, pri katerih so strokovnjaki odkrili 55 različic koronavirusa, največ je angleške različice. Iz analiz je bilo razvidno tudi, da je pomurska regija med regijami z najnižjo 14- in 7-dnevno incidenco.
Predvidoma junija testiranje učencev zadnje triade
Franc Vindišar pa je glede samotestiranja učencev povedal, da pričetek le-tega v osnovnih šolah še usklajujejo, predvidoma pa naj bi se začelo v začetku junija. Test bodo učenci 3. triade opravili doma na vsakih 7 dni, vsakemu učencu tako pripada 5 kompletov za samotestiranje na mesec. Pogoj za samotestiranje doma je, da se dijak oziroma učenec počuti zdrav. V primeru pozitivnega testa starši oziroma skrbniki obvestijo osebnega zdravnika, ta pa učenca naroči na PCR-test. 
Plavalni tečaji, ekskurzije in šole v naravi dobili zeleno luč
Damir Orehovec je sporočil, da so zaradi izboljšanja epidemioloških razmer znova dovoljene šole v naravi in plavalni tečaji v vrtcih in šolah. Pri tem je pomembno, da se ohranijo mehurčki, torej da gre npr. v šolo v naravi skupaj le en oddelek posameznega razreda. Znova je dopuščeno tudi izvajanje dejavnosti izven zavoda, se pravi lahko učenci obiščejo muzeje, knjižnice in lahko se organizirajo ekskurzije. Dodal je še, da če je le mogoče. se naj dejavnosti izvajajo na prostem.
Glede testiranja učencev oziroma dijakov pa je zagotovil, da bo le-to ostalo prostovoljno.
7 primerov prevečkrat cepljenih
Deana Potza je predstavila število inšpekcijskih nadzorov, ki so jih opravili med 10. in 16. majem.  Opravili so 2785 nadzorov, delež tistih, pri katerih so bile ugotovljene kršitve, je bil 9-%. Pristojni inšpektorat je preveril tudi delo zdravstvenih ustanov, ki izvajajo cepljenje, saj se je govorilo o več primerov, ko so bile osebe cepljene s tremi odmerki cepiva namesto dveh. Pri tem so ugotovili le 7 takšnih primerov. Vzrok za napako pa je bil v večini primerov ta, da konkretna oseba ob tretjem povabilu na cepljenje ni povedala, da je bila že dvakrat cepljena, prav tako cepilni centri niso preverjali podatkov.
tiskovka koronavirus