vestnik

Župan Lendave trdi, da delajo 120 na uro

A. Nana Rituper Rodež, 24. 1. 2019
Majda Horvat
Novi objekt Centra za zaščito in reševanje se gradi za starim gasilskim domom v Lendavi. 
Aktualno

Komaj so na lendavski občinski upravi dobro začeli z delom, že jih je presenetil odstop Aleša Štegra vodje programskega sveta za pripravo kandidature Lendave za Evropsko prestolnico kulture 2025 (EPK), temu pa je sledil odstop Mitje Čandra, idejnega vodje projekta. To sem sprejel z velikim presenečenjem, pravi župan Janez Magyar in pove, da vseeno s projektom EPK mislijo resno. Aktivnosti, kako naprej že potekajo in tudi sredstva namenjena kulturi se povečujejo.

8e06b2f4cf9bc3f8ea9ea0fb5e90bade
A. Nana Rituper Rodež
Janez Magyar, župan,in Aleksandra Kreslin, v. d. direktorice občinske uprave Občine Lendava.

Kmalu bo zunaj razpis za Evropsko prestolnico kulture 2025 in še letos bo potrebno oddati prijavo, glavni protagonisti, ki na tem projektu delajo že vrsto let, pa so tik pred zdajci odstopili. Vzrok za enostransko prekinitev sodelovanja bi naj bil osebne narave. To zelo težko komentiram, pravi Magyar in razloži, da so bili ljudje, ki so vodili projekt EPK plačani iz občinskega proračuna, v katerega prispevajo občani Lendave in pravično bi bilo, da bi se pred odstopom z njim sestali in se pogovorili.


O imenih, ki bi naj prevzeli vodenje tega projekta še ni želel govoriti, vendar dogovori že potekajo. Tudi partnerji iz slovenskih občin in iz tujine, s katerimi je Občina Lendava v preteklosti podpisala pisma o nameri in sodelovanju, so se že odzvali in obljubili nadaljnje sodelovanje. Poleg tega je lendavska občina v letošnjem letu povečala proračun za kulturo za 200 tisoč evrov. To pomeni, da je ta vreden 1 milijon 280 tisoč evrov. Hkrati pa iščejo še dodatne vire financiranja.


Magyar je spregovoril tudi o gradnji Centra za zaščito in reševanje ter povedal, da obžaluje, da se ta center gradi na tem območju. To ni primerno mesto, zato je takoj po nastopu mandata preučil vse možnosti, da bi se gradnja ustavila, ampak izvajalec ne upočasnjuje gradnje. Cena gradnje se je že povišala iz začetnih 800 tisoč na 1 milijon 270 tisoč evrov, kar bo dodatno obremenilo proračun občine v tem letu. Poleg tega pa v to ceno ni všteta oprema objekta.

občina lendava EPK 2025 Janez Magyar aleš šteger
Kaj zdaj berejo drugi