vestnik

Župani na Goričkem z državnim sekretarjem Ploštajnerjem o stanovanjski problematiki

Vestnik.si, 6. 7. 2024
Ministrstvo za solidarno prihodnost
Sestanek županov z državnim sekretarjem.
Aktualno

Klemen Ploštajner, državni sekretar na ministrstvu za solidarno prihodnost, se je mudil na Goričkem in se srečal z nekaterimi pomurskimi župani.

Sekretar je županom predstavil osnovni cilj ministrstva na področju stanovanjske politike, to je pospešitev gradnje javnih najemnih stanovanj. Tako je ob napovedanem zakonu, ki bo z naslednjim letom zagotovil sto milijonov evrov letno do leta 2035, izpostavil še program sofinanciranja zagotavljanja javnih najemnih stanovanj za letošnje in prihodnje leto, ki ga bo kmalu objavil Stanovanjski sklad Republike Slovenije. Po besedah Ploštajnerja bo kmalu objavljen še program sklada za nakup zemljišč in stanovanj. 

Sestanek je bil v Šalovcih, udeležili so se ga domači župan Iztok Fartek, cankovski Danilo Kacijan, dobrovniški Marjan Kardinar, gornjepetrovski Franc Šlihthuber, hodoški Denis Tamaško, moravskotopliški Alojz Glavač, puconski Uroš Kamenšek, rogaševski Rihard Peurača, tišinski Franc Horvat, župan Kobilja Darko Horvat in županja Občine Grad Cvetka Ficko. Prisoten je bil tudi poslanec Damijan Zrim.

gorički župani, sestanek, državni sekretar, klemen ploštajner
Zavod za turizem Šalovci
Sestanek županom z državnim sekretarjem.

Župani so bili mnenja, da bi morala država načrtovati enakomeren razvoj stanovanjskih projektov tudi na obmejnih območjih. Pozdravili so napoved stabilne in predvidljive finančne podpore javni stanovanjski gradnji. Kot so sporočili z ministrstva po sestanku, je nekaj županov izpostavilo projekte, ki bi jih lahko realizirali, ko bodo na voljo obsežna državna sredstva za gradnjo. "Župani so se ob tem zavzeli, da bi morale biti najemnine v javnih najemnih stanovanjih na obmejnih območjih nižje kot drugod na državi. Med glavnimi težavami svojih občin so sicer izpostavili problematiko praznih hiš in opuščenih kmetij, za katere bi bilo treba najti ustrezen način, da se jih aktivira, so se strinjali."

ŠALOVCI gorički-župani ministrstvo-za-solidarno-prihodnost klemen-ploštajner