vestnik

Župani pisali Jevšku in Golobu: Preprečite centralizacijo države

Rok Šavel, 20. 6. 2022
Vlada RS
V Skupnosti običin Slovenije so se z dopisom obrnili na predsednika vlade Roberta Goloba, ministra za kohezijo in regionalni razvoj Aleksandra Jevška ter na zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana.
Aktualno

Največje reprezentativno združenje lokalnih skupnosti v Sloveniji nasprotuje preselitvi sedeža Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano iz Maribora v Ljubljano.

Skupnost občin Slovenije (SOS), ki ji je svoj čas predsedoval tudi Aleksander Jevšek, ko je bil še župan soboške občine, je danes z dopisom infomirala predsednika vlade Roberta Goloba, ministra, pristojnega za regionalni razvoj Jevška in ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, da nasprotuje preselitvi sedeža Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) iz Maribora v Ljubljano. V SOS so vlado pozvali da naj »prepreči sprejemanje odločitev, ki še dodatno pripomorejo k že tako izjemno centralizirani državi.«


Prestavljanje sedežev nazaj v Ljubljano ni ukrep skladnega regionalnega razvoja


V združenju so namreč s presenečenjem ugotovili, da so svetniki NLZOH minuli petek izglasovali sklep o premestitvi sedeža ustanove iz Maribora v Ljubljano, sklep pa so podprli vsi štirje predstavniki vlade oziroma ustanovitelja. Kot poudarjajo v SOS, že nekaj let opozarjajo na popolnoma neustrezno vodenje regionalnega razvoja v Sloveniji, saj je država na številnih področjih sprejemala odločitve, ki državo centralizirajo in na območjih izven Ljubljane ukinjajo delovna mesta ter s tem vplivajo na vedno manjšo moč in razvojni potencial teh okolij. Temu zgledu države nato sledijo tudi drugi subjekti, kar povzroča ukinjanje delovnih mest, praznjenje različnih delov države in pritiska na številne druge podsisteme v državi – promet, energijo, nepremičnine in drugo, so zapisali. V SOS ob tem spominjajo na zapis v koalicijski pogodbi, da bo poskrbljeno za razporeditev državnih institucij in njenih organizacijskih enot po območju celotne Slovenije in da bo vlada posebno pozornost namenila regionalnemu razvoju. »Prestavljanje sedežev institucij, v tem primeru iz Maribora, pa po mnenju Skupnosti občin Slovenije nikakor ni ukrep vodenja skladnega regionalnega razvoja in omogočanja okoljem izven Ljubljane, da se vzpostavijo in razvojno okrepijo,« so še poudarili v združenju lokalnih skupnosti v Sloveniji, ki šteje 179 občin članic.

Jevšek je bil aktiven član SOS, saj je združenje 15 mesecev vodil kot predsednik, bil pa je tudi predsednik sekcije mestnih občin. Ob kandidaturi za ministra za kohezijo in regionalni razvoj je obenem izrazil željo, da bi sedež ministrstva preselili v Maribor, a nad to idejo ni bil najbolj navdušen premier Robert Golob.

skupnost-občin-slovenije aleksander-jevšek robert-golob vlada-rs nacionalni-laboratorij-za-zdravje,-okolje-in-hrano centralizacija