vestnik

Župani spet o reševanju Murskega vala z javnim denarjem

Timotej Milanov, 11. 12. 2020
Nataša Juhnov
Murski val
Aktualno

V zameno za finančno pomoč radio občinam ponuja posebno pozornost, ki bi jo namenili njihovim dosežkom in delovanju

Pomurski župani se bodo naslednji teden sešli na virtualni seji sveta pomurske razvojne regije, kjer bo med drugim na dnevnem redu predstavitev Radia Murski val. Kot izhaja iz gradiva, si vodstvo povsem zasebne radijske postaje obeta finančno pomoč pomurskih občin za poslovanje. Direktorica Murskega vala Maja Gjergjek je zapisala, da sta cilja lastnikov solidno finančno poslovanje za zagotavljanje tehničnih in kadrovskih potreb edinega pomurskega radia posebnega pomena in kakovostna vsestranska informiranost ljudi, ki živijo v Pomurju. Pri tem pa, kot piše, večine sredstev za delovanje ne morejo pridobiti s trženjem oglasov zaradi gospodarske šibkosti Pomurja. 

Tako zaradi zagotavljanja sredstev za tekoče stroške, osebne dohodke in nujno vzdrževanje ter posodabljanje opreme po besedah Gjergjekove pričakujejo pomoč države in pomurskih občin. “Tako bi lahko v našem radijskem programu delovanju in dosežkom občin namenili še posebno pozornost,” še piše direktorica Murskega vala. 

Alojz Glavač, župan Občine Moravske Toplice in predsednik sveta regije, pojasnjuje, da je pobuda za obravnavo prišla z Murskega vala, sam pa da jo je uvrstil na dnevni red enako kot vse druge pobude: “Murski val ima očitno težave, vendar občine ne bodo kar tako nekaj dajale. Menim, da glede tega ne bo na seji sprejete nobene odločitve, vsaj upam, da ne.” 

Poleg finančnih težav pa radio po pisanju direktorice pesti tudi zastarela studijska oprema, zaradi česar naj bi zaposleni po njenih besedah delali v negotovosti, ker ne vedo, do kdaj bo delovala.  Prav tako januarja naslednje leto poteče 30-letna pogodba o najemu zemljišča v Pečarovcih, na katerem stoji njihov glavni oddajnik. Lastnica zemljišča, to je župnija Pečarovci, zahteva preselitev stolpa, za katero v podjetju ocenjujejo, da bi stala 500 tisoč evrov. Zaradi tega so se sestali tudi s soboškim škofom Petrom Štumpfom, a jih niti on ni uslišal. “Za naš medij je to takšen finančni zalogaj, ki ga ne zmoremo in lahko prenehamo oddajati,” piše Gjergjekova. Družba je v lanskem letu ustvarila 29 tisoč evrov izgube. 

Kot je znano, to ni prvi poskus, s katerim so želeli javni denar iz pomurskih občin preusmeriti v Radio Murski Val. Leta 2017 si je skupina vplivnih posameznikov, med katerimi so bili tudi nekateri pomurski župani in predstavniki takratnega vodstva družbe, prizadevala, da bi pomurske občine odkupile lastniški delež družbe GMT, ki je bila takrat solastnica radia, preko javnega podjetja Center za ravnanje z odpadki Puconci (Cerop). Večina občin je kasneje od te namere odstopila, GMT pa je svoj 60-odstotni lastniški delež prodal soboški družbi Mikrobit Senzorika v lasti Janeza Hanča, 40-odstotni delež v družbi ima računalniško podjetje 3Lan v lasti Denisa Čeha. 

murski-val pomurje