vestnik

Aha Mura: Gomboc je verjel Lukančičevi, ker je njej verjelo tudi sodišče

ABE, 9. 1. 2020
Nataša Juhnov
Aha Mura je na plačilni dan delavcem izplačala le neto plače, ne pa tudi prispevkov za socialno varnost. Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Nekdanja direktorja Aha Mure Dušan Gomboc in Lijana Kocbek zavračata krivdo za oškodovanje delavcev.

Na okrajnem sodišču Murska Sobota se je začelo sojenje Dušanu Gombocu in Lijani Kocbek, nekdanjemu generalnemu direktorju ter komercialni in tržni direktorici danes že propadle tekstilne družbe Aha Mura. Gomboc in Kocbekova sta obtožena, da v treh mesecih – februarja, marca in aprila 2014 –, ko sta bila direktorja Aha Mure, 1060 delavkam in delavcem nista plačala za 1,15 milijona evrov prispevkov za socialno varnost. 

Kocbekova prav tako sama več mesecev ni imela plačanih prispevkov za socialno varnost.

Dušan Gomboc je februarja 2014 na mestu generalnega direktorja Aha Mure nasledil Damira Kočana. Aha Muro v lasti Mojce Lukančič je sprva vodil Milan Mörec, nato sta jo vodila Matjaž Hudopisk in Kočan. Gomboc je svoj zagovor povedal, da je podedoval le obstoječe stanje - družba Aha Mura je bila krepko v rdečih številkah -, funkcijo pa je prevzel, ker mu je Lukančičeva zagotovila, bo z novim vlagateljem poravnavala vse dolgove in obveznosti do davčne uprave in bank. »Nisem imel prav nobenega razloga, da ji ne bi verjel, če ji je na dveh narokih za uvedbo stečajnega postopka verjelo tudi sodišče, ki ji je podaljšalo rok za plačilo davčnih dolgov in prispevkov,« je povedal Gomboc.

murska-sobota, sojenje, dušan-gomboc
Nataša Juhnov
Dušan Gomboc je svoj zagovor povedal, da je podedoval le obstoječe stanje, funkcijo pa je prevzel, ker mu je Lukančičeva zagotovila, bo z novim vlagateljem poravnavala vse dolgove in obveznosti do davčne uprave in bank.

Aha Mura je na plačilni dan delavcem izplačala le neto plače, ne pa tudi prispevkov za socialno varstvo. Gomboc je želel ohraniti proizvodnjo in posledično tudi 1060 delovnih mest, saj je bil na družbo zelo navezan. »Kakšen človek bi bil, če ne bi poskušal ohraniti delovna mesta. Obenem sem se v Muri naučil vse, kar vem in znam,« je dejal. Potem, ko je Aha Mura končala v stečaju, je stečajni upravitelj proizvodnje zmogljivosti oddal v najem družbi Arum, ki jo je ustanovil prav Gomboc. Arum je julija lani prav tako končal v stečaju.

c3a8d161bf7cbffce230e659cb1dd189
Nataša Juhnov
Aha Mura je na plačilni dan delavcem izplačala le neto plače, ne pa tudi prispevkov za socialno varnost.

Lijana Kocbek je pritrdila Gombocu, saj je tudi sama verjela Lukančičevi, da bo z vstopom novega vlagatelja v Aha Muro poravnala vse odprte obveznosti do bank in davčne uprave. Kocbekova prav tako sama več mesecev ni imela plačanih prispevkov za socialno varnost. »Na področju komerciale in trženja sem vseeno v reševanje družbe vložila izjemno veliko entuziazma in energije,« je poudarila na sodišču.

Sojenje se nadaljuje 2. marca, ko so za pričo med drugimi povabili Mojco Lukančič. Za ta termin je prosil Gomboc, ker je do takrat odstoten zaradi nove službe v tujini.

aha-mura mura sojenje dušan-gomboc
Kaj zdaj berejo drugi