vestnik

Akcija za večjo varnost najbolj ogroženih udeležencev v prometu

Vestnik, 1. 10. 2019
Sašo Švigelj
Do 13. oktobra poteka preventivna akcija za večjo varnost pešcev.
Črna kronika

Od danes do 13. oktobra poteka preventivna akcija za večjo varnost peščev.

Pešci so med najbolj ogroženimi udeleženci v prometu. Policija ugotavlja, da so pešci pogosto žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil. Na primer zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo, pod vplivom alkohola, preblizu desnemu robu vozišča, z neočiščenimi ali zarošenimi stekli in podobno. Veliko nesreč pa se zgodil tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev. 

V prometnih nesrečah so pešci pogosto udeleženi predvsem v jesenskih in zimskih mesecih. Policisti pešcem za zagotavljanje varnosti svetujejo, da upoštevajo cestnoprometna pravila in uporabljajo prometne površine, ki so namenjene njim. Da boste vidni, nosite svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vašo vidnost, poskusite predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu. Na drugi strani pa se voznikom svetuje, da upoštevajo dejstvo, da so na cestah tudi pešci, zato jim je treba zagotoviti prednost. Hitrost  prilagodite razmeram in dosledno upoštevajte omejitve, na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, pa vozite še posebej previdno. Izven naselij vozite po sredini voznega pasu, da zmanjšate možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču.

5e2b465d6f5e8f7225f3287ea6f5d4c7
Nataša Juhnov
Pri trku z vozilom, ki pelje 48 km/h, je verjetnost hujše in smrtne poškodbe 50 odstotkov, pri trku s hitrostjo 64 km/h pa je verjetnost za smrtne poškodbe pešca že 90 odstotkov.

Kot še opozarjajo policisti, je najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na težo posledic v prometnih nesrečah z udeležbo pešcev, hitrost vozila. Študije kažejo, da bo pešec najverjetneje utrpel le lažje poškodbe pri trku z vozilom, ki vozi s hitrostjo okrog 30 kilometrov na uro. Že pri trku z vozilom, ki pelje 48 km/h, je verjetnost hujše in smrtne poškodbe 50 odstotkov, pri trku s hitrostjo 64 km/h pa je verjetnost za smrtne poškodbe pešca že 90 odstotkov. 

pešči preventivna-akcija-za-večjo-varnost-pešcev