vestnik

Častniku Slovenske vojske z Goričkega, ki je sodelavcem kradel denar, pogojna obsodba

A. B., 24. 6. 2024
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Zaporna kazen ne bo izrečena, če Anton B. v enem letu ne bo izvršil novega kaznivega dejanja

Sodni epilog je doživelo ravnanje Antona B., častnika Slovenske vojske (SV) od Grada na Goričkem, obtoženega, da je, ko je bil zaposlen v upravi za obrambo v Mariboru, sodelavcem kradel denar.

Kot je za Vestnik sporočila Jasna Murgel, predsednica okrožnega sodišča v Mariboru, je bila pripadniku SV zaradi kaznivega dejanja tatvine izrečena kazen tri mesece zapora pogojno. Zaporna kazen obsojencu ne bo izrečena, če v enem letu ne bo izvršil novega kaznivega dejanja. Sodba sicer še ni pravnomočna.

Antona B. je okrožnemu tožilstvu v Mariboru, ki je prevzelo pregon, prijavila obveščevalno-varnostna služba ministrstva za obrambo. Do vložene ovadbe je služboval v Mariboru, potem so ga premestili v eno od enot SV v vojašnici Murska Sobota.

Anton B. se je za Vestnik odzval na postopke proti njemu. »V SV sem delal 33 let predano, pošteno in častno, imam tudi status veterana iz osamosvojitvene vojne. Vse moje službene ocene so bile odlične. Res pa je, da sem pred meseci naredil napako. Sram me je in sem nad seboj zelo razočaran tudi zato, ker sem s tem okrnil ugled SV. Ne bežim od odgovornosti in bom za napako tudi odgovarjal,« je dejal.

beltinci-rekrutacija-2024, slovenska-vojska, pirc-musar, marjan-šarec
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.

Kot je prvi poročal portal 24ur, je obveščevalno-varnostna služba obrambnega ministrstva proti pripadniku SV, ki je bil zaposlen v direktoratu za obrambne zadeve, sprožila preiskavo in na podlagi utemeljenega suma kaznivega dejanja zoper njega vložila kazensko ovadbo. Zaradi uvedene preiskave so ga premestili.

Na vprašanje portala, zakaj so ga kljub utemeljenim sumom kaznivega dejanja zgolj premestili in ne suspendirali, so na ministrstvu za obrambo odgovorili, da so ravnali v skladu z domnevo nedolžnosti in postopki v tovrstnih primerih. Bodo pa na ministrstvu odgovornost častnika SV v zvezi z očitanimi ravnanji ugotavljali tudi v delovnopravnem oziroma disciplinskem postopku.

Kot so za medtem za Vestnik sporočili z ministrstva, disciplinski postopek še poteka, zato nam podatkov v zvezi s postopkom ne morejo posredovati. Po naših podatkih so Antonu B. odvzeli čin stotnika in mu dodelili nižjega. 

slovenska-vojska obsodba