vestnik

Čeprav sta priznala, jima bodo sodili znova

ABE, 23. 11. 2019
Nataša Juhnov
Letos je bilo na sodišču v Murski Soboti zaradi kaznivega dejanja nezakonitega prehoda državne meje obsojenih več kot 10 ljudi.
Črna kronika

Ljubljančanoma Samirju Ahmetaju in Timoteju Fermišku, ki sta bila avgusta obsojena, ker sta maja nezakonito v Slovenijo spravila sedem Kitajcev, bodo po odločitvi višjih sodnikov znova sodili

Potem ko je višje sodišče v Mariboru razveljavilo obsodbo 32-letnega Maria Lesjaka iz Celja, ki je bil avgusta na okrožnem sodišču v Murski Soboti obsojen zaradi kaznivih dejanj prepovedanega prehoda državne meje in nevarne vožnje v cestnem prometu, se je zgodil še en tak primer. Višji sodniki so enako ukrepali v primeru 22-letnih Ljubljančanov Samirja Ahmetaja in Timoteja Fermiška, ki sta bila avgusta na murskosoboškem okrožnem sodišču obsojena, ker sta 29. maja nezakonito v Slovenijo pripeljala sedem Kitajcev. Tako Ahmetaj kot Fermišek sta se na predobravnavnem naroku pokesala in priznala krivdo.

policist, policija, državna meja
Nataša Juhnov
Ljubljančanoma Samirju Ahmetaju in Timoteju Fermišku, ki sta bila avgusta obsojena, ker sta maja nezakonito v Slovenijo spravila sedem Kitajcev, bodo po odločitvi višjih sodnikov znova sodili. Fotografija je simbolična.

Sodnik Branko Palatin jima je na naroku za izrek kazni dosodil deset mesecev zapora in še plačilo 1300 evrov denarne kazni. Njuna odvetnika Igor Weindorfer in Zlatko Herceg sta že na naroku ugovarjala zaporni kazni ter poudarila mladost in dosedanjo nekaznovanost varovancev. Predlagala sta, da jima Palatin namesto zapora izreče kazen, ki bi jo opravila z delom v korist družbe. Ker tega ni storil, sta se odvetnika pritožila na višjem sodišču. Med drugim sta navedla, da bi bilo delo v korist družbe za Ahmetaja in Fermiška dovolj stroga kazen. Senat višjih sodnikov, ki jim je predsedoval Boris Štampar, je pritožbama sledil. Sodbo so razveljavili, ker sodišče na prvi stopnji ni dovolj tehtno obrazložilo svoje odločitve o izrečenima zapornima kaznima. Višji sodniki so še menili, da bi moral Palatin že prvič bolj podrobno pretehtati, ali ne bi bila morda obsodba na družbenokoristno delo zadostna kazen. Prav Palatin bo moral po njihovi odločitvi še enkrat prečesati sodni spis 22-letnikov.  To se bo zgodilo v torek, 26. novembra. 

Tako Ahmetaj kot Fermišek sta se na predobravnavnem naroku pokesala in priznala krivdo.

sojenje tihotapci sodišče sodba