vestnik

(FOTO) Z eksplozijo nad bankomat v Prosenjakovcih, a so tatovi odšli praznih rok

ABE, 20. 10. 2019
Nataša Juhnov
Zgodilo se je v Prosenjakovcih.
Črna kronika

V Prosenjakovcih so razstrelili bančni avtomat, policisti in kriminalisti Policijske uprave Murska Sobota storilce, ki jim ni uspelo odnesti denarja, še iščejo.

Policiste in kriminaliste Policijske uprave Murska Sobota je nekaj pred 4. uro dohitela vest, da se je v Prosenjakovcih zgodilo kaznivo dejanje, in sicer je nekdo razstrelil bančni avtomat. Zaradi eksplozije je nastala materialna škoda na bankomatu in objektu, poškodovanih oseb ni bilo, so sporočili s Policijske uprave Murska Sobota. Škode je za 30 tisoč evrov, po novih podatkih, ki so jih posredovali s Policijske uprave Murska Sobota, pa je bilo ugotovljeno, da je kaznivo dejanje velike tatvine ostalo pri poskusu. Za zdaj še neznancem denarja iz kasete bankomata ni uspelo odtujiti.

prosenjakovci, bankomat, razstreljen-bankomat, nlb
Nataša Juhnov
Na delu so policisti in kriminalisti.

Murskosoboški policisti in kriminalisti so tako že opravili ogled, obenem pa prosijo za pomoč in informacije. Tisti, ki bi kaj vedeli kaznivem dejanju, naj to torej sporočijo na številko 113, na anonimni telefon policije 080 1200 ali na najbližjo policijsko postajo.

prosenjakovci, bankomat, razstreljen-bankomat, nlb
Nataša Juhnov
V Prosenjakovcih so rasztrelili bankomat.

Po 19. decembru 2018, ko so roparji z ekplozijo lotili bančnega avtomata na bencinski črpalki v Beltincih, je po dostopnih podatkih prosenjakovski primer drug tak na območju Policijske uprave Murska Sobota. V Beltincih je bilo škode na objektu in bankomatu za 30 tisoč evrov, koliko denarja iz kasete bankomata so roparji ukradli, tudi danes ni znano, kajti storilcev še niso odkrili. V Prosenjakovcih so lahko domnevni tatovi, ki se jim podvig sicer ni posrečil, podobno kot v Beltincih (takrat avtoceste in meje) očitno izkoristili bližino meje in za zdaj izginili neznano kam.

prosenjakovci, bankomat, razstreljen-bankomat, nlb
Nataša Juhnov
Zgodilo se je v Prosenjakovcih.

Odkar so namreč padle mejne kontrole med državami v Evropski uniji, je v Pomurju prišlo do povečanja števila velikih tatvin, ki so jih zakrivili tujci, združeni v dobro organizirane kriminalne skupine, ki za pobeg s krajev tovrstnih dejanj s pridom izkoriščajo bližino mej, predvsem vzhodne z Madžarsko.

Za zdaj še neznanim pridaničem je že dvakrat spodletel poskus kraje bankomata v trgovini Tuš v Bakovski ulici v Murski Soboti. Policisti so takrat ugotovili, da so se neznanci 22. septembra 2016 z avtomobilom znamke BMW X5 svetlejše barve pripeljali do trgovskega središča. Z zadnjim delom vozila je voznik nekajkrat trčil v vhodna vrata trgovine, nato so okrog bankomata namestili širši jermen in ga skušali izvleči, a jim ni uspelo in so se odpeljali. Na istem kraju so neznanci podobno skušali storiti že 11. februarja 2016.

rop bankomat policija