vestnik

(GROŽNJA NA SPLETU) Policisti ovadili 36-letnika iz okolice Murske Sobote, ki je 10. aprila sprožil preplah na slovenskih šolah

Vestnik.si, STA, 23. 5. 2024
Nataša Juhnov
Slika je ilustrativna.
Črna kronika

Prekmurec je osumljen kaznivega dejanja zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost po 309. členu kazenskega zakonika. Grozi mu do pet let zapora.

Vodja sektorja kriminalistične policije Policijske (PU) uprave Ljubljana  Martin Rupnik je danes dal izjavo za medije glede dosedanjih izsledkov policijske preiskave v povezavi s komentarjem, objavljenem na spletnem omrežju v začetku aprila letos. Kot smo prvi poročali, so policisti prejšnji teden izsledili avtorja domnevne grožnje, povezane s strelskim napadom, ki naj bi se 10. aprila odvil na eni od slovenskih šol.  Da je avtor zapisanega na omenjenem portalu, je po naših podatkih osumljen moški, star 36 let, doma iz ene od vasi v Mestni občini Murska Sobota. Osumljen je kaznivega dejanja zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost po 309. členu kazenskega zakonika. Policija je v hišni preiskavi zasegla več elektronskih naprav in ostrih nabojev.

simbolična, tipkovnica, pisarna, tipkanje, pisarniško-delo, administrativno-delo
Jure Kljajić
Članek o streljanju v šoli na Finskem je komentiral uporabnik z imenom Slava_Rusiji.

Rupnik je v izjavi za medije pojasnil, da so na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani podali ovadbo zaradi zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost po 309. členu kazenskega zakonika, za katerega je zagrožena kazen zapora do petih let. "Neznana oseba je lažno sporočila, da grozi nevarnost, in tako povzročila, da so državni organi ali druge pristojne organizacije ukrepale brez potrebe," je dejal Rupnik. S tem je osumljeni povzročil večjo premoženjsko škodo, to je okoli 70.000 evrov. 

Ljubljanski kriminalisti so preiskovalna dejanja zaradi suma storitve kaznivega dejanja v povezavi z zapisom na enem izmed spletnih portalov opravili v sodelovanju s kriminalisti na območju PU Murska Sobota. Rupnik je napovedal, da bo zoper 36-letnega osumljenca stekel tudi prekrškovni postopek zaradi kršitve zakona o orožju. Osumljeni je v preteklosti že bil obravnavan zaradi preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi.

splet grožnja policija kazenska-ovadba