vestnik

Grozovita nesreča na pomurski avtocesti še brez epiloga

A. B., 10. 10. 2021
Nataša Juhnov
Posledice nepravilne vožnje tako tovornjakarja kot voznika avtomobila so nepopravljive.
Črna kronika

Madžar je po prepričanju tožilstva nesrečo zakrivil z vzvratno vožnjo po avtocesti, Romun pa je k trčenju prispeval z več cestnoprometnimi prekrški.

Oktobra so minila štiri leta od grozovite nesreče na pomurski avtocesti, v kateri sta umrla romunska državljana, stara 28 in 39 let, odgovornosti za povzročitev tragedije pa ni prevzel še nihče. Nesreča se je pripetila 16. oktobra 2017 zjutraj ob pol petih pred cestninsko postajo Dragotinci v smeri Lendave.

Murskosoboška sodnica Natalija Goldinskij Husar je z domnevnima povzročiteljema nesreče, Krisztianom Pestijem iz Madžarske in Rotislavom Postolatijem iz Romunije, do zdaj opravila predobravnavna naroka in ju zaslišala na glavni obravnavi. Na prvem naroku avgusta je višji državni tožilec Drago Farič obtoženemu 44-letnemu Pestiju v zameno za takojšnje priznanje krivde ponudil zaporno kazen največ dve leti in pol ter dveletno prepoved vožnje motornih vozil kategorij C in E. A Madžar se s tožilcem ni hotel pogoditi. Očitano krivdo za prispevek k nesreči z zelo tragičnimi posledicami je zavrnil. Farič je enako kazen na predobravnavnem naroku pretekli teden predlagal za 47-letnega Postolatija, a tudi ta ni priznal krivde.

Zapeljal mimo steze za tovornjake

Obtoženi Pesti je pred Goldinskij Husarjevo na glavni obravnavi, ki je sledila naroku za Postolatija, izpovedal, da se je s tovornjakom peljal iz Maribora, in večkrat omenil, da je bilo zelo megleno in se zato na avtocesti po njegovi oceni ni videlo več kot deset metrov naprej. Ker je zgrešil stezo za cestninjenje tovornih vozil, je zapeljal vzvratno. Sodnici je zatrdil, da se je prej prepričal, da nihče ne pelje za njim. »Ko se je zgodila nesreča, nisem več vozil vzvratno, ampak stal,« je izpovedal. Po trčenju je stekel za tovornjak, od tam pa do uslužbenca cestninske postaje in mu naročil, naj pokliče reševalce in policiste. »Ko sem se vrnil, sem pomagal vozniku v avtomobilu, ki je bil poškodovan, odpreti vrata,« je na prostoru za obtožence še dejal Madžar.  

Nesrečo je opisal tudi Postolati, ki je za tovornjakom pripeljal prehitro in s prekratko varnostno razdaljo glede na vremenske razmere. Ob tem je bil tudi pod vplivom alkohola, saj so mu policisti namerili 0,49 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, prav tako ni bil pripet z varnostnim pasom. Trčenje je bilo tako silovito, da sta sopotnika na sprednjem in zadnjem sedežu v njegovem avtomobilu izgubila življenje. Postolati se je v nesreči lažje poškodoval, Pesti pa jo je odnesel brez poškodb.

Romun je na sodišču potrdil, da so bile vremenske razmere slabe in je zato v zadnjem trenutku zagledal tovornjak, ki je peljal vzvratno. Poskušal se je izogniti trku, a mu ni uspelo. V svoj zagovor je tudi povedal, da še danes čuti posledice nesreče, tako fizično kot psihično.

Sojenje se nadaljuje konec oktobra.

nesreča pomurska-avtocesta dragotinci vzratna-vožnja alkohol romun madžar