vestnik

Januarski vlom v Telekomov center: Prvi od treh Romunov se je na sodišču pokesal

ABE, 29. 4. 2020
Nataša Juhnov
Ko bo Costinela Cosmina Zuleama odslužil kazen, bo še za tri leta izgnan iz Slovenije, podaljšali pa so mu tudi pripor, iz katerega je prišel na sodišče.
Črna kronika

Costinelo Cosmino Zuleama je izdala sled DNK. Ker je priznal krivdo, bo v zaporu preživel 17 mesecev.

Sedemindvajsetletni Romun Costinela Cosmina Zuleama, ki bo v sredo dopolnil 28 let, je danes na murskosoboškem okrožnem sodišču klonil pod težo dokazov in se pokesal. Na predobravnavnem naroku pred sodnico Natalijo Goldinskij Husar, ki je potekal pod ukrepi zaradi zajezitve virusa covid-19, je obtoženec priznal krivdo, da je v noči na 27. januar s še dvema Romunoma vlomil v Telekomov center v nakupovalnem središču Maximus.

sojenje, telekom, costinela-cosmina-zulema
Nataša Juhnov
Sedemindvajsetletni Romun Costinela Cosmina Zuleama, ki bo v sredo dopolnil 28 let, je danes na murskosoboškem okrožnem sodišču klonil pod težo dokazov in se pokesal.

Potem ko so pomurskim policistom po vlomu in po avtomobilskem zasledovanju na pomurski avtocesti pri Lipovcih trije vlomilci ušli, so Zuleama tri dni kasneje povsem naključno prijeli med rutinsko kontrolo v okolici Ljutomera. V preiskavi se je izkazalo, da sled DNK v avtomobilu, v katerem so vlomilci med begom pustili za 155 tisoč evrov mobilnih in drugih elektronskih naprav, pripada prav 27-letniku. V center je trojica vlomila skozi izložbeno steklo, nato pa zlomila jeklena vrata do skladišča in odnesla 230 najbolj zmogljivih pametnih telefonov, predvsem znamk iPhone in Huawei. Vse elektronske naprave so medtem že vrnili oškodovanemu podjetju.

sojenje, telekom, costinela-cosmina-zulema
Nataša Juhnov
Državni tožilec Borut Horvat je bil Romunu pripravljen ponuditi 17 mesecev zaporne kazni, če bi na sodišču izdal imeni še preostalih dveh vlomilcev.

»Naredil sem napako, ki jo obžalujem. Rad bi se čim prej vrnil v domovino, kjer me čakata žena in triletni otrok,« je priznal krivdo in pristal na ponudbo državnega tožilca Boruta Horvata, da bi v zameno za priznanje krivde v zaporu odslužil kazen 20 mesecev. Horvat pa mu je bil pripravljen ponuditi 17 mesecev zaporne kazni, če bi na sodišču izdal imeni še preostalih dveh vlomilcev. »Vse, kar sem vedel, sem povedal že na policiji,« je dejal Romun.

sojenje, telekom, costinela-cosmina-zulema
Nataša Juhnov
Sojenje v zadevi Telekom

Gorazd Balažic, ki je branil obtoženca, je poudaril, da ni šlo za težjo obliko kaznivega dejanja, ampak za nepremišljeno in enkratno dejanje, v katerem ni nastala večja škoda. Odvetnik je menil, da bi bila kazen eno leto zapora za njegovega varovanca povsem primerna.

sojenje, telekom, costinela-cosmina-zulema
Nataša Juhnov
Sojenje v zadevi Telekom

Goldinskij Husarjeva je na naroku za izrek kazenske sankcije Romunu izrekla 17 mesecev zapora. »To, da je policistom dal imena in povedal nekatere okoliščine, me ni obvezalo k višini kazni. Ne strinjam se niti, da je šlo za nepremišljeno dejanje, s katerim ni nastala večja premoženjska škoda. Ukradeno blago je bilo vrnjeno le zato, ker so jih ujeli policisti. Sem pa pri izreku upoštevala sodno prakso v podobnih primerih in dejstva, da ni podatkov o tem, da bi obtoženi že kdaj prej kaznovan, kot tudi njegovo starost in da ima majhnega otroka.« Ko bo Zuleama odslužil kazen, bo še za tri leta izgnan iz Slovenije, sodnica pa mu je podaljšala tudi pripor, iz katerega je prišel na sodišče.

sojenje, telekom, costinela-cosmina-zulema
Nataša Juhnov
Predobravnavni narok in narok za izrek kazenske sankcije je vodila sodnica Natalija Goldinskij Husar.

​Policisti in tožilci so romunski tolpi naprtili očitek, da je z vlomilskimi nameni v Mursko Soboto prišla že v nedeljo, 26. januarja. Okolico nakupovalnega središča je vlomilska trojica dodobra preučila. Sodeč po skicah, ki so jih našli policisti, so vlomilci vnaprej načrtovali tudi, po katerih poteh bodo pobegnili. Da bi speljali sled stran od sebe, so nekaj ur pred vlomom v Černelavcih, v naselju tik ob nakupovalnem centru, ukradli avtomobilski registrski tablici. Uporabili so ju na enem od svojih vozil, manjšem kombiju znamke Renault, v katerega so naložili plen vloma. Čeprav so vlomilce pregnali alarmne naprave in hiter prihod murskosoboških policistov, ki so na prizorišče prispeli v pičlih štirih minutah, so ti vseeno uspeli odnesti za 155 tisoč evrov blaga. Ker pa so med pobegom padli v oči eni od policijskih patrulj, ki so prejele prijavo, je ta krenila za kombijem. Romuni so jo iz središča Murske Sobote ucvrli na avtocesto proti Lendavi, med policijskim zasledovanjem pa vozilo ustavili pri avtocestnem izvozu Lipovci in peš pobegnili v temo. Modrouniformiranci so takoj po zasledovanju v bližini avtoceste sicer prijeli več ljudi, a se je kasneje izkazalo, da nimajo pravih storilcev.

romuni telekom sojenje