vestnik

Kdaj lahko policisti odpeljejo vaš avto? 

ABE, 23. 1. 2019
Nataša Juhnov
Policisti so kršitelju, ki je vozil brez veljavnega vozniškega in prometnega dovoljenja ter še vinjen, zasegli osebni avtomobil.
Črna kronika

V luči včerajšnjega dogodka, ko so policisti opitemu vozniku odvzeli osebni avtomobil, smo preverili, kdaj lahko policisti sploh zasežejo vozilo. Policisti na območju Policijske uprave Murska Sobota letno udeležencem v prometu sicer odvzamejo povprečno 160 prevoznih sredstev, tudi traktorje in tovornjake. 

Policisti Policijske uprave Murska Sobota (PUMS) sokršitelju, ki je vozil brez veljavnega vozniškega in prometnega dovoljenja ter še vinjen, zasegli osebni avtomobil. Letos so na območju PUMS policisti zasegli že 12 vozil, v enem letu je na območju PUMS v povprečju zaseženih 160 prevoznih sredstev, tudi traktorji in tovornjaki. Prometnih kršitev v Pomurju je letno okoli 25.000, najpogosteje ugotovljene kršitve so prekoračitve hitrosti, vožnja pod vplivom alkohola, neuporaba varnostnega pasu in nepravilnosti pri vožnji tovornih vozil.

Kdaj pa lahko policisti sploh zasežejo vozilo?

Takrat, če je bil storilec kot voznik motornega vozila v zadnjih dveh letih najmanj trikrat pravnomočno kaznovan za hujši prekršek, kot je prekoračitve dovoljene hitrosti v območju za pešce ali v območju umirjenega prometa za več kot 20 kilometrov na uro, prekoračitve dovoljene hitrosti na cesti v naselju za več kot 30 kilometrov na uro, prekoračitve dovoljene hitrosti na cesti zunaj naselja za več kot 40 kilometrov na uro, prekoračitve dovoljene hitrosti na avtocesti ali hitri cesti za več kot 50 kilometrov na uro, vožnje pod vplivom alkohola, vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi ali odklonitve odrejenega preverjanja psihofizičnega stanja. Za hujši prekršek se šteje prekršek, za katerega je predpisana stranska sankcija najmanj treh kazenskih točk v cestnem prometu ali stranska sankcija prepovedi vožnje motornega vozila.


Ko policisti zasežejo vozilo, ga z avtovleko pripeljejo k pogodbeniku v hrambo. Pri tem policija plača stroške prevoza in stroške hrambe, ki jih potem uveljavlja v postopku o prekršku. Stroške, tudi sodniške, če je obsojen, plača kršitelj. Policist, ki je zasegel vozilo, napiše obdolžilni predlog, ki ga sodišče obravnava prednostno. Sodišče nato odloči o nadaljnjih korakih.Sodišče sicer zaseženo vozilo lahko po opravljenem postopku vrne ali pa odvzame – in nato uniči oziroma izroči ustreznemu organu ali pa proda.

Nataša Juhnov
Za hujši prekršek se šteje prekršek, za katerega je predpisana stranska sankcija najmanj treh kazenskih točk v cestnem prometu ali stranska sankcija prepovedi vožnje motornega vozila.
temno policija kazen zaseg vozila