vestnik

Kolesarji in vozniki e-skirojev, vozite previdno. Vse več prometnih nesreč z vašo udeležbo

Vestnik.si, 22. 7. 2023
Jure Zauneker
Policija opaža, da se je v zadnjem času povečalo število nesreč z udeležbo kolesarjev in voznikov električnih skirojev, zato pozivajo k previdnosti in spoštovanju cestnoprometnih predpisov.
Črna kronika

Policija opaža, da se je v zadnjem času povečalo število nesreč z udeležbo kolesarjev in voznikov električnih skirojev, zato pozivajo k previdnosti in spoštovanju cestnoprometnih predpisov.

Od začetka leta do začetka julija se je v Sloveniji zgodilo 506 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev. Ti so nesrečo povzročili v 300 primerih. V nesrečah so letos umrli trije kolesarji, 74 jih je bilo hudo telesno poškodovanih, 379 lahko telesno poškodovanih. Najpogostejši vzrok za nesreče sta bila po podatkih Policije neprilagojena hitrost in neupoštevanje pravil o prednosti, najpogostejše kršitve, ugotovljene pri kolesarjih, pa so bile povezane z nepravilno stranjo oziroma smerjo vožnje, uporaba telefona med vožnjo, neuporaba luči in vožnja pod vplivom alkohola. 

kolesar, kolesarska-steza, simbol
Ines Baler
Od začetka leta do začetka julija se je v Sloveniji zgodilo 506 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev.

Letos se je zgodilo tudi 78 nesreč, v katerih so bili udeleženi vozniki električnih skirojev. Povzročili so 51 nesreč, v njih pa se je deset voznikov skirojev hudo in 51 lahko telesno poškodovalo. Vzroka za nesreča sta enaka kot pri kolesarjih, najpogostejše kršitve pa so povezane z nepravilno smerjo vožnje, neuporabo čelade in vožnjo pod vplivom alkohola. 

Policisti kolesarje in voznike električnih skirojev pozivajo k spoštovanju predpisov, opozarjajo na uporabo zaščitne kolesarske čelade, ki je obvezna do 18. leta, na vožnjo v dovoljeno smer, uporabo površin, namenjenih kolesarjem in voznikom lahkih motornih koles in na spoštovanje svetlobne prometne signalizacije. "Zelo nevarno je uživanje alkoholnih pijač ali drugih psihoaktivnih snovi pred vožnjo, velik dejavnik, ki prispeva k nastanku prometne nesreče, pa je tudi uporaba mobilnega telefona med vožnjo," pravijo. Prav tako policisti voznike motornih vozil pozivajo k strpnosti, previdnosti, spoštovanju predpisov in odgovornemu ravnanju v cestnem prometu. "Prehitite jih na bočni razdalji najmanj 1,5 metra," še pravijo. 

policija kolo električni-skiro