vestnik

Kolesarji velikokrat sami krivi za nesrečo

ABE, 6. 5. 2019
Sašo Bizjak
Policisti bodo poostreno oprezali za prekrški kolesarjev. 
Črna kronika

Do 31. maja bo potekala akcija za večjo varnost kolesarjev. V tem času bodo policisti poostreno nadzirali tako kolesarje kot tudi druge udeležence v prometu.

Cilj akcije za večjo varnost kolesarjev, ki se je začela danes, potekala bo do konca meseca, je omogočiti varno kolesarjenje na javnih cestnih površinah v Sloveniji, zmanjšati število umrlih in hudo telesno poškodovanih kolesarjev ter povečati uporabo čelade.


V akciji, ki jo koordinira Javna agencija Republike Slovenija za varnost prometa, poleg policije sodelujejo tudi ministrstva, občine in društva, potekala pa bo ves mesec. V tem času bodo policisti poostreno nadzirali tako kolesarje kot tudi druge udeležencev v prometu.

6b861b0285aab27a65f50b5590378516
Nataša Juhnov
Policisti bodo poostreno oprezali za prekrški kolesarjev.


"Cilj akcije je omogočiti varno kolesarjenje na javnih cestnih površinah v Sloveniji, zmanjšati število umrlih in hudo telesno poškodovanih kolesarjev ter povečati uporabo čelade," so sporočili iz policije. V poostrenem nadzoru kolesarjev bodo policisti pozorni predvsem na pravo stran vožnje kolesarjev in vožnjo v rdečo luč, na upoštevanje ostalih pravil vožnje, vožnjo po površinah, ki niso namenjene kolesarjem, uporabo zaščitnih sredstev, izsiljevanje prednosti, preverjali bodo tudi uporabo mobilnih telefonov, ki je med vožnjo s kolesom izjemno nevarna.


In kakšne so kazni za kolesarje? Če kolesar ne vozi po kolesarski stezi ali ob desnem robu ceste, je kazen 40 evrov. Policist lahko kolesarja z enakim zneskom kaznuje, če med vožnjo ne drži krmila ali se vozi po zadnjem kolesu. Telefoniranje ali vožnja s slušalkami vas bo prav tako stala 40 evrov. Nočno kolesarjenje brez luči odnese 80 evrov. Podvig, kot je vožnja v rdečo luč, denarnico olajša za 250 evrov. Na kolesu je dovoljeno prevažati samo otroka, mlajšega od osem let, in to na posebnem pritrjenem sedežu, ki ne sme ovirati voznika. Zakonodajalec je določil še kaznovanje kolesarjev, ki sedejo na kolo vinjeni – kazen je odvisna od stopnje opitosti in je lahko tudi 1200 evrov. Edina olajšava pri tem je, da ne prejmete kazenskih točk in vseeno obdržite vozniško dovoljenje.


V poostrenem nadzoru bodo policisti pozorni tudi na odnos ostalih prometnih udeležencev do kolesarjev, ki marsikdaj s prehitro vožnjo, izsiljevanjem prednosti in prehitevanjem preblizu ogrožajo kolesarje. "Kolo je eno najbolj priljubljenih prevoznih sredstev, kolesarjenje pa izjemno priljubljena aktivnost. Poskrbimo, da bo tudi varna," pozivajo v agenciji za varnost prometa.

13485bcd060dc4b5517767883a10b17f
Sašo Bizjak
Policisti bodo poostreno oprezali za prekrški kolesarjev.


Vozniki koles so v najhujših prometnih nesrečah v več kot polovici primerov povzročitelji nesreče. Kolesarji najpogosteje povzročijo prometne nesreče zaradi vožnje preblizu roba vozišča ali po nasprotni strani ceste, vožnje pod vplivom alkohola, neupoštevanja pravil prednosti, pa tudi zaradi neprilagojene hitrosti razmeram na cesti, še posebej na posameznih odsekih cest z večjim naklonom. Kolesarji so tudi žrtve drugih udeležencev v cestnem prometu, največkrat prehitrih voznikov in tistih, ki vozijo pod vplivom alkohola. Pogosto pa njihovo vožnjo ovirajo nepravilno parkirana vozila.

kolesar policija akcija prekršek čelada
Kaj zdaj berejo drugi