vestnik

Lažna PCT-potrdila med policisti: Na Policijski upravi Murska Sobota preiskujejo svoja dva kolega

ABE, 2. 12. 2021
Jure Zauneker
Na Policijski upravi Murska Sobota je bilo 31. decembra 2020 sistematiziranih 641 delovnih mest, od tega je bilo zasedenih 517 delovnih mest.
Črna kronika

Dva uslužbenca tukajšnje policijske uprave sta pod drobnogledom posebnega oddelka specializiranega državnega tožilstva.

Suzana Rauš, tiskovna predstavnica Policijske uprave (PU) Murska Sobota, je za Vestnik.si potrdila, da na PU vodijo notranjevarnostni postopek zaradi lažnih PCT-potrdil proti dvema uslužbencema PU.

Novembra so namreč po več slovenskih krajih potekale hišne preiskave, in to pri policistih, ki naj bi bili imeli lažna PCT-potrdila. »Policija je danes nudila pomoč posebnemu oddelku specializiranega državnega tožilstva pri izvedbi hišnih preiskav na območju različnih krajev Slovenije. Hišne preiskave so se opravljale pri več policistih v zvezi s preiskavo ponarejenih covidnih potrdil,« so 18. novembra zapisali v sporočilu za javnost na generalni policijski upravi. Na posebnem oddelku specializiranega državnega tožilstva, ki preiskuje kazniva dejanja policistov, so za Vestnik.si potrdili, da so tisti dan hišne preiskave potekale tudi na območju PU Murska Sobota.

5c1e81aff09a639755b5a8e1ff0e92f0
Nataša Juhnov
Na Policijski upravi Murska Sobota je bilo 31. decembra 2020 sistematiziranih 641 delovnih mest, od tega je bilo zasedenih 517 delovnih mest.

74 odstotkov zaposlenih izpolnjuje pogoj PC

Na Policijski upravi Murska Sobota je bilo 31. decembra 2020 sistematiziranih 641 delovnih mest, od tega je bilo zasedenih 517 delovnih mest (366 uniformiranih policistov, 59 neuniformiranih policistov in 92 drugih uslužbencev). Po podatkih, ki nam jih je posredovala tiskovna predstavnica uprave, trenutno 74 odstotkov zaposlenih izpolnjuje pogoj PC (preboleli, cepljeni). Šestindvajset odstotkov uslužbencev pomurske policije pa mora pred začetkom opravljanja dela opraviti test (samotestiranje).

Kaj lahko doleti omenjena uslužbenca murskosoboške PU? »Od ugotovitev posebnega oddelka specializiranega državnega tožilstva bodo odvisni nadaljnji delovnopravni ukrepi zoper policiste, ki jih predlagajo vodje enot, v katerih so policisti zaposleni. Končno odločitev o ukrepih zoper njih pa bo sprejel generalni direktor policije,« pravijo na generalni policijski upravi.

Generalni direktor slovenske policije Anton Olaj je sicer ob robu preiskav poudaril »ničelno toleranco do zaposlenih, ki izvedejo kaznivo dejanje, saj so taka ravnanja nesprejemljiva v skladu z veljavnimi predpisi in naravo policijskega dela«. Po njegovih besedah v vrstah policije »ni prostora za policiste, ki izvajajo nezakonita dejanja, hkrati pa to meče slabo luč na policiste in policistke, ki pošteno in predano opravljajo policijske naloge.«

policija lažna-potrdila covid policijska-uprava-murska-sobota