vestnik

Leljakov klic na 112: Enajst gasilcev zaradi poziva, da gre za požar in ne vajo, odšlo iz službe, eno gasilsko društvo prejelo kazen zaradi prehitre vožnje

Andrej Bedek, 17. 11. 2022
FB Roman Leljak
Radenski župan je ob vsakodnevnih objavah o predvolilnih aktivnostih na svojem facebook profilu tisti torek objavil novico o gasilski vaji.
Črna kronika

Alarmiranje gasilcev iz Občine Radenci, ki ga je sprožil župan Roman Leljak, preiskujejo policisti. Za potrebe predvolilne kampanje zlorabil gasilce?

Policijska uprava Murska Sobota zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost preiskuje Romana Leljaka, župana Občine Radenci, zaradi klica na številko 112, ki ga je opravil 8. novembra. Leljak je pretekli torek regijskemu centru za obveščanje v Murski Soboti sporočil, da gori objekt Vile Marije v parku v Radencih, pri tem pa očitno ni navedel, da gre za vajo. Med 35 gasilci, ki so se odzvali na alarm centra, je bilo enajst takih, ki so zapustili svoja delovna mesta v podjetjih, kjer so zaposleni. Eno gasilsko društvo je prejelo obvestilo policije o prekršku, ker je z vozilom med vožnjo v Radence prekoračilo dovoljeno hitrost v naselju Hrastje - Mota, kjer stoji stacionarni merilnik hitrosti. Gasilska zveza Radenci o domnevni vaji, ki jo je sprožil župan, ni bila obveščena. Tak je povzetek poteze, ki jo je očitno za potrebe svoje predvolilne kampanje povlekel Roman Leljak.

01a12b46551ad57d3d3a1758e50b7582
Nataša Juhnov
Roman Leljak se je zavil v molk.

Radenski župan je ob vsakodnevnih objavah o predvolilnih aktivnostih na svojem facebook profilu tisti torek zapisal: »Danes sem ob 8.28 s klicem na 112 sprožil gasilsko vajo za vsa gasilska društva v občini. O vaji je bil obveščen samo komandir policije. Prvo društvo je bilo na kraju 'požara' v 16 minutah, vsi ostali v času do 30 minut. Pisno analizo vaje bodo izvedli gasilci sami in z njo seznanili župana. Čestitam gasilcem. Fantje so res v pripravljenosti in poznajo svoje humano delo. Občanom se opravičujemo za vznemirjanje.«

Gasilci: Gre za unikum

Govorili smo z več predstavniki gasilskih zvez iz Pomurja. Strinjajo se, da je šlo v primeru klica radenskega župana na številko 112 in alarmiranja tamkajšnjih gasilcev za zelo nevsakdanji primer oziroma za unikum v gasilski organizaciji. Vseh 21 pomurskih gasilskih zvez vaje za preverjanje delovanja in usposobljenosti gasilskih društev običajno opravlja oktobra, to je v mesecu požarne varnosti. Tovrstne vaje so največkrat napovedane v smislu določitve okvirnega datuma vaje, o tem sta takrat obveščena tudi župan in občinska uprava posamezne občine.

Za vsako sektorsko vajo, to je v primeru večje občine, ali občinsko vajo se izdelata načrt alarmiranja in načrt oziroma elaborat vaje, v katerem se določi sleherna podrobnost vaje, kot so določitev delovnega kanala po prenosni zvezi za komuniciranje med vajo in z regijskim centrom za obveščanje (številko 112), sprejemno mesto za prihod enot in razdelitev zadolžitev, naloge posameznega gasilskega društva na vaji in podobno.

Še pred alarmiranjem se načrt vaje in operativno-taktični postopki za potrebe vaje pošljejo v vednost in hrambo regijskemu centru za obveščanje, ki med vajo skrbi za alarmiranje gasilskih društev, ki jih zahteva vodja intervencije oziroma poveljnik vaje, ter za koordinacijo. Po koncu vodstvo posamezne gasilske zveze opravi še analizo vaje na prizorišču.

A gasilci iz Občine Radenci iz obvestila, ki so ga prejeli, niso mogli vedeti, da gre za vajo. Na svoje mobilne telefone so ob 8.30 prejeli SMS-sporočilo z vsebino: »Požar park Vila Marija Radenci Radenci.« Takoj zatem se je v spletni aplikaciji Spin Uprave za zaščito in reševanje Republike Slovenije – to je seznam izrednih dogodkov, ob katerih sta potrebna pomoč in posredovanje sil zaščite in reševanja – pojavilo obvestilo o požaru v nestanovanjski stavbi v Občini Radenci, ki pa je nato, ko se je izkazalo, da ne gre za požar, ampak za vajo, izginilo z zemljevida aplikacije.

Boris Ivanič, poveljnik Gasilske zveze (GZ) Radenci, pravi, da zveza ni bila obveščena o nameri župana, da sproži alarmiranje občinskih gasilcev, Leljak pa s predstavniki zveze ni komuniciral niti po koncu torkovega dogajanja. Ivanič je tudi sam prejel SMS-sporočilo o požaru. Po njegovih podatkih se je na klic odzvalo 35 gasilcev, od tega jih je bilo enajst takih, ki so bili v službi, a so vseeno odšli na intervencijo. Ivanič ob tem spomni, da zakon o gasilstvu v 25. členu določa, da prostovoljnemu gasilcu med intervencijo in med usposabljanjem na podlagi poziva pristojnega organa občine ali države pripada nadomestilo plače, ki ga izplača delodajalec v breme občine oziroma države.

Screenshot_20221113-085314_Messages
Vestnik.si
asilci iz Občine Radenci so na svoje mobilne telefone prejeli SMS-sporočilo z vsebino: "Požar park Vila Marija Radenci Radenci", ne pa obvestila, da gre za vajo.

Eno od sedmih prostovoljnih gasilskih društev v občini je poveljnika radenske GZ medtem obvestilo, da je od policije prejelo obvestilo o prekršku, ker je med vožnjo na intervencijo prekoračilo dovoljeno hitrost vožnje v Hrastju - Moti. Kot je še dejal Boris Ivanič, je radenska GZ občinsko vajo zaradi preverjanja usposobljenosti na nivoju zveze z vsemi sedmimi društvi opravila že oktobra v mesecu požarne varnosti na objektu doma starejših Senecura v Radencih.

Zavil se je v molk 

Za izjavo smo prosili Romana Leljaka, župana Občine Radenci. Zastavili smo mu več vprašanj, med drugim, ali je izdelal elaborat oziroma načrt vaje in ali bo občina plačala nadomestilo za odsotnost gasilcev, ki so se odzvali na alarm. Do zastavljenih rokov odgovorov nismo prejeli. Objavimo jih, ko jih prejmemo.

gasilci radenci roman-leljak