vestnik

Madžare, ki so vlamljali v Murski Soboti, izgnali iz Slovenije

ABE, 5. 11. 2019
Nataša Juhnov
Na murskosoboškem sodišču izvajajo pospešeni kazenski postopek, v katerem so bili obsojeni tudi vlomilci iz Madžarske.
Črna kronika

Tujce, ki so jim dokazali vlome na območju Policijske postaje Murska Sobota, so obsodili v pospešenem kazenskem postopku.

Policisti so na območju Policijske postaje Murska Sobota v oktobru obravnavali več vlomov v stanovanjske hiše, ki so bili s strani neznanih storilcev izvršeni v času med 17. in 20. uro. V večini primerih je šlo za nenaseljene stanovanjske hiše ali pa so lastniki za kratek čas hišo zapustili. Storilci so v hiše vlamljali skozi vhodna ali balkonska vrata ali okno, preiskali notranjost ter odtujili denar in zlatnino, so sporočili s Policijske uprave Murska Sobota.

murska-sobota, sodišče, notranjost, simbolne
Jure Zauneker
Madžari so dobili pogojne kazni.

Prvega novembra pa je policiste dosegla prijava občana iz Murske Sobote, da se v eni izmed ulic v Murski Soboti gibljejo sumljive osebe. »S hitro in uspešno intervencijo so bile sumljive osebe izsledene v naselju Moravske Toplice. Pri zbiranju obvestil je bilo ugotovljeno, da se v vozilu prevažajo štirje državljani Madžarske, stari od 21 do 40 let. Ker so bili podani utemeljeni razlogi za sum, da so izvršili vlome po mestu Murska Sobota, jim je bilo odrejeno pridržanje,« so pojasnili na Policijski upravi Murska Sobota.

Na murskosoboškem okrožnem sodišču izvajajo tudi tako imenovani fast track postopek, ki se lahko sklene v 48 urah, kolikor sme trajati policijsko pridržanje, je pa pri tem obdolžencu in vsem drugim akterjem treba zagotoviti vse pravice, ki jim gredo po zakonu. S pospešenim kazenskim postopkom murskosoboško sodišče hitreje rešuje predvsem postopke zoper tujce, ki so pri nas izvršili kaznivo dejanje. To predvidoma ugodno vpliva v preventivnem smislu, da se storilce odvrne od ponavljanja kaznivih dejanj v Sloveniji, saj so v rednem postopku tujci, kot je bila praksa vsaj pri manjših kaznivih dejanjih, pogosto postali nedosegljivi. 

Policisti in kriminalisti so Madžare še med pridržanjem v nedeljo privedli pred preiskovalnega sodnika. Osumljeni so bili storitve treh kaznivih dejanj velikih tatvin. V pospešenem kazenskem postopku so bili nato trije tujci obsojeni na pet mesecev pogojne zaporne kazni, eden od njih pa na deset mesecev. Vse štiri so za dve leti tudi izgnali iz Slovenije.

policija sodišče madžari kazen