vestnik

Na cestah vse več motoristov, zato velja še posebna previdnost

Vestnik.si, 12. 4. 2024
Niko Časar
S toplejšim vremenom je na cestah vse več motornih koles in vozniki teh so po ocenah policistov poleg pešcev, starejših in otrok najbolj ranljivi udeleženci cestnega prometa.
Črna kronika

Na območju PUMS je bilo med letoma 2019 do 2023 4191 prometnih nesreč, v katerih je bilo udeleženih 105 voznikov motornih koles.

S toplejšim vremenom je na cestah vse več motornih koles in vozniki teh so po ocenah policistov poleg pešcev, starejših in otrok najbolj ranljivi udeleženci cestnega prometa. Prva zaradi tega so opozorili na potrebne priprave, ki jih motoristi pred sezono ne smejo izpustiti. "Voznikom motornih koles svetujemo, da se v novo sezono zapeljejo previdno in vidno. Potrebno je paziti na posledice zime, ki so ostale na cestiščih, predvsem na luknje in razpoke v asfaltu ter na pesek, ki se še vedno pojavlja na in ob robovih cestišč. Potrebno se je zavedati, da na hladnem asfaltu pnevmatike še nimajo tako dobrega oprijema kot na vročem poletnem asfaltu, zato je potrebno v prvih kilometrih pnevmatike primerno ogreti, hitrost vožnje pa prilagoditi razmeram na cesti," so sporočili iz Policijske uprave Murska Sobota. 



Na območju PUMS je bilo med letoma 2019 do 2023 4191 prometnih nesreč, v katerih je bilo udeleženih 105 voznikov motornih koles. Za posledicami prometnih nesreč so trije vozniki motornih koles umrli, 26 je bilo hudo telesno poškodovanih in 53 lahko telesno poškodovanih. Najpogostejši vzroki za nastanek prometnih nesreč z udeležbo voznikov motornih koles so neprilagojena hitrost (44 prometnih nesreč), stran/smer vožnje (14 prometnih nesreč), pravila prednosti (14 prometnih nesreč), prehitevanje (7 prometnih nesreč) in varnostna razdalja (6 prometnih nesreč).

Primarni vzroki za nastanek prometnih nesreč, v katerih so vozniki motornih koles umrli, so neupoštevanje pravil prednosti (2) in nepravilno prehitevanje (1). Primarni vzroki za nastanek prometnih nesreč, v kateri so bili vozniki motornih koles hudo telesno poškodovani pa so stran/smer vožnje (3), nepravilno prehitevanje (1), neprilagojena hitrost (12) in neupoštevanje pravil prednosti (6). 

murska-sobota, nesreča-motorista
Jure Zauneker
Nesreča motorista.

"Vozniki vseh ostalih vozil pri svoji vožnji upoštevajte motoriste, ki so v prometu bolj ogroženi. Vseskozi spremljajte dogajanje na cesti, tudi vozila, ki jih opazite v vzvratnih ogledalih, pred odločitvijo o prehitevanju vozil se prepričajte, če ni vzporedno z vami že hitrejši motorist. Vključevanje iz stranske na glavno cesto opravite previdno, bodite pozorni na motoriste," tako policija. Pri zagotavljanju varnosti voznikov motornih koles in koles z motorjem pa imajo veliko vlogo tudi starši. Otrokom dovolite voziti motorno kolo le takrat, ko ti imajo veljavno vozniško dovoljenje ustrezne kategorije. Starši poskrbite, da bodo otroci vozili le tehnično brezhibno vozilo in uporabljali ustrezno zaščitno opremo.

Policisti PUMS bodo v letu 2024 tovrstni problematiki posvetili vso pozornost, za izboljšanje stanja bodo izvajali tako represivne kot preventivne aktivnosti. Izvedli bodo več poostrenih nadzorov in zoper kršitelje ustrezno ukrepali.

motoristi prometna-varnost