vestnik

Na pomurskih cestah letos več prometnih nesreč, smrtnih žrtev in kršitev. Policisti bodo poostrili nadzor

Vestnik, 27. 5. 2021
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Iz Policijske uprave Murska Sobota so sporočili, da bodo zaradi poslabšanja varnosti v cestnem prometu še pogosteje izvajali nadzore cestnega prometa.

"V mesecu maju 2021 so se prometno varnostne razmere na območju Pomurja poslabšale, saj se je povečalo število obravnavanih prometnih nesreč, povečale pa so se tudi posledice v prometnih nesrečah," pravi predstavnica za odnose z javnostmi Suzana Rauš. Policisti so do 26. maja 2021 obravnavali 250 prometnih nesreč, v enakem obdobju lani pa 222. V prometnih nesrečah je bilo ugotovljenih 275 kršitev prometnih predpisov, v enakem obdobju lanskega leta 235. Letos so policisti ugotovili 13.085 kršitev prometne zakonodaje, lani 8.777.

Šest smrtnih žrtev na pomurskih cestah

Na pomurskih cestah je letos umrlo šest oseb, lani v enakem obdobju tri. "V celotnem lanskem letu je zaradi posledic prometnih nesreč umrlo šest ljudi," poudarja Rauševa. Dve prometni nesreči s smrtnih izidom sta se zgodili na območju Policijske postaje Murska Sobota, tri na območju Policijske postaje Lendava. V prometnih nesrečah sta umrla dva pešca, mopedist, kolesarka, sopotnica in voznica osebnega avtomobila. V primerih smrtnih prometnih nesreč je bila vožnja z neprilagojeno hitrostjo, neupoštevanje pravil o prednosti in vožnja po nasprotnem smernem vozišču. Po znanih rezultatih in analizah je bil v treh prometnih nesrečah prisoten alkohol.

policija, simbolna
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.

Še vedno je izjemno pereča problematika alkohola. Vsaka sedma prometna nesreča na pomurskih cestah se zgodi zaradi alkohola, vsaka peta pa zaradi neprilagojene hitrosti, poudarjajo na policiji. 

Pomurski policisti bomo v prihodnje aktivnosti v še večji meri usmerjali na voznike, ki vozijo pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih substanc, tudi na voznike, ki vozijo z neprilagojeno hitrostjo, na tiste, ki med vožnjo telefonirajo in na druge hujše kršitelje cestno prometnih predpisov. Nadaljevali bomo z več krajšimi tako imenovanimi ad hoc nadzori ter drugimi aktivnostmi. "Vsak udeleženec cestnega prometa se mora zavedati svoje odgovornosti za varno udeležbo v cestnem prometu. Le na ta  način bomo v prihodnje lahko preprečili tragedije na naših cestah," poudarja Rauševa.

pums nadzor-prometa prometne-nesreče