vestnik

Nekdanji direktor se brani, da je le izvršil voljo občine in sklep nadzornega sveta

ABE, 1. 2. 2020
Andrej Bedek
Drago Šiftar, nekdanji direktor JP Komunale, je zanikal krivdo.
Črna kronika

Drago Šiftar je kot zadnji od obdolžencev na sojenju v primeru Posojilo JP Komunala Muri 05 podal svoj zagovor. Sojenje se z zaslišanjem prič nadaljuje 21. februarja.

Z zagovorom Draga Šiftarja, nekdanjega direktorja Javnega podjetja (JP) Komunala Murska Sobota, se je na okrožnem sodišču v Mariboru končal uvodni del sojenja v primeru Posojilo JP Komunala Muri 05. Nekdanji direktor in eden od petih obtoženih je v svojem zagovoru zanikal krivdo in poudaril, da je le izvršil voljo ustanovitelja, to je občine Murska Sobote, in sklep nadzornega sveta JP Komunale.

bd75c87c01519dee6ab1ac1c0fa8fc20
Andrej Petelinšek
Anton Štihec

Šiftar in nekdanji murskosoboški župan Anton Štihec sta na sojenju obtožena kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, takratni člani nadzornega sveta JP Komunale – Ernest Ebenšpanger, Karel Žekš in Marko Martinuzzi – pa pomoči pri tem kaznivem dejanju. Župan in nadzorniki so že prav tako zanikali krivdo.

0fa1433015841ba9bc7ebf7b52bdc294
Nataša Juhnov
Miroslav Topić

Obtožnica takratnim nadzornikom in direktorju javnega podjetja očita, da so ravnali v nasprotju z načeli dobrega in skrbnega gospodarja, saj so dali posojilo Nogometni šoli (NŠ) Mura 05 brez ustreznih zavarovanj in nezanesljivemu posojilojemalcu. Štihca pa preganjajo, ker je domnevno ravnal v nasprotju z zakonom in internimi akti, s tem ko je zgolj ustno odredil nakazilo iz občinskega proračuna JP Komunali. 

Osemindvajsetega maja 2012 so nadzorniki Komunale – razen predsednika nadzornega sveta Karla Šooša in člana Rudolfa Horvata, ki ju na seji sveta ni bilo – potrdili 250 tisoč evrov posojila NŠ Mura 05. Ta je z novo posojilno pogodbo 29. maja 2012 dobljeni denar posodila naprej Nogometnemu društvu Mura 05, da je to lahko poravnalo obveznosti do Nogometne zveze Slovenije, davčne uprave in del dolga do nogometašev ter tako prejelo licenco. Murskosoboški nogometni klub – junija 2013 je Mura 05 kot društvo dokončno propadla – pa vse do danes ni vrnil večine posojenega denarja, čeprav bi ga moral v dvanajstih mesecih. Komunala je zato tožila NŠ Mura, naslednico NŠ Mura 05, a s tožbo ni uspela.

Sojenje se z zaslišanjem prič, med drugimi sta na sodišče vabljena Miroslav Topić, takratni predsednik ND Mure 05 in NŠ Mure 05, in takratni direktor občinske uprave Občine Murska Sobota Bojan Petrijan, nadaljuje 21. februarja.

52ab82893ea607fa24dd0a7afcda52a2
Marko Vanovšek
S finančno injekcijo Komunale je Mura 05 poleti 2012 sploh lahko tekmovala v predkrogih evropske lige, med drugim se je pomerila s slovitim rimskim Laziem.

sojenje mura jp-komunala