vestnik

(NOVE PODROBNOSTI) Nekdanjemu ljutomerskemu župniku Andreju Zrimu 20 mesecev pogojne zaporne kazni. Škof Šumpf: Zrim se mora opravičiti žrtvam in župnijskemu občestvu

Vestnik.si, 22. 11. 2022
Jure Zauneker
Nekdanjega ljutomerskega župnika Andreja Zrima (z očali) je na sodišču v Murski Soboti zagovarjal odvetnik Andrej Fijavž.
Črna kronika

Okrožno sodišče v Murski Soboti je Andreja Zrima spoznalo za krivega kaznivega dejanja kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja, višje sodišče v Mariboru pa je sodbo potrdilo.

Višje sodišče v Mariboru je potrdilo sodbo nekdanjemu ljutomerskemu župniku in dekanu ljutomerske dekanije Andreju Zrimu, v kateri ga je okrožno sodišče v Murski Soboti januarja letos obsodilo zaradi treh kaznivih dejanj kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja. Zrim je tako pravnomočno obsojen na enotno kazen eno leto in osem mesecev zapora s preizkusno dobo treh let. »Zahteva za varstvo zakonitosti na pravnomočno sodbo do danes ni bila vložena in ne napovedana,« je še za Vestnik.si pojasnil Branko Palatin, predsednik murskosoboškega okrožnega sodišča.

andrej-zrim
Jure Zauneker
Nekdanjega ljutomerskega župnika Andreja Zrima (z očali) je na sodišču v Murski Soboti zagovarjal odvetnik Andrej Fijavž.

Po naših podatkih je bil nekdanji ljutomerski župnik obsojen, ker je nadlegoval ministrantke in mladoletnice pri verouku, tako da jih je med drugim udarjal po zadnji plati, ščipal in žgečkal. Javnost je bila zaradi občutljivosti primera in vpletenosti mladoletnih oseb izključena iz predobravnavnega naroka v Murski Soboti, na katerem se je Zrim izrekel za nedolžnega, prav tako javnost ni bila prisotna na glavni obravnavi.

Odziv soboške škofije 

Iz Škofije Murska Sobota so medtem sporočili, da je bil škof Peter Štumpf 14. novembra obveščen o tem, da je bil Andrej Zrim spoznan za krivega, sodba pa je postala pravnomočna in izvršljiva. »Do izteka kazni civilnega sodišča obsojenega duhovnika velja tudi naložena mu kazen Metropolitanskega sodišča v Ljubljani,« so zapisali v odzivu. Kot smo že pisali, je cerkveno sodišče Zrimu naložilo nekatere ukrepe, med drugim opravičilo žrtvam in župnijskemu občestvu, prepoved vračanja v župnije službovanja brez škofovega izrecnega dovoljenja in prepoved javnega maševanja.

Spomnimo. Dogajanje v Župniji Ljutomer je dvignilo precej prahu, duhovnik pa se je po izbruhu afere umaknil in se na obtožbe v javnosti ni odzival. V preteklosti, ko je bil župnik v Gornji Radgoni, je že moral sesti na zatožno klop, saj se je pri verouku fizično lotil enega od veroukarjev. Zaradi tega je bil obsojen na pogojno zaporno kazen.

Jure Zauneker
Nekdanjega ljutomerskega župnika Andreja Zrima (z očali) je na sodišču v Murski Soboti zagovarjal odvetnik Andrej Fijavž.
sodišče cerkev kazen spolno nasilje
Kaj zdaj berejo drugi