vestnik

Nesreča avtobusa v Dokležovju: Policisti prijavo prejeli šele eno uro po nesreči, poškodovanih 6 dijakov ljutomerske gimnazije

Vestnik.si, 19. 5. 2023
Rok Šavel
Prizorišče prometne nesreče v Dokležovju.
Črna kronika

Prometno nesrečo je zakrivil voznik družbe Avtobusni promet (AP) Murska Sobota, ki je vozil na relaciji Ižakovci­–Dokležovje, saj zaradi poplavljene ceste ni mogel peljati po relaciji Gornja Bistrica–Razkrižje–Ljutomer.

dokležovje, ležeči-policaji, umirjanje-prometa, ovira
Rok Šavel
Prizorišče prometne nesreče v Dokležovju.

Poročali smo že o nesreči, ki se je zgodila včeraj zjutraj v Dokležovju. Na naše poizvedovanje o okoliščinah nesreče so na Policijski upravi (PU) Murska Sobota pripravili več podrobnosti. Podatke je za Vestnik.si posredovala Suzana Rauš, tiskovna predstavnica murskosoboške PU. »Včeraj ob 7.25 smo bili policisti obveščeni o prometni nesreči v naselju Dokležovje, ki se je zgodila ob 6.38 uri. Z ogledom kraja in zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da voznik avtobusa med vožnjo v začetku naselja ni prilagodil hitrosti vožnje tehničnim lastnostim ceste in z avtobusom zapeljal čez fizično oviro za umirjanje prometa. Pri tem je avtobus dvignilo, kar je imelo za posledico, da je potnike v zadnjem delu vrglo v zrak in so se pri tem poškodovali. V prometni nesreči je en potnik zadobil hude telesne poškodbe, pet potnikov pa lahke telesne poškodbe,« je okoliščine povzela uradna govorka pomurske policije in dodala, da bodo policisti proti vozniku avtobusa podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja ogrožanje posebnih vrst javnega prometa.

dokležovje, ležeči-policaji, umirjanje-prometa, ovira
Rok Šavel
Prizorišče prometne nesreče v Dokležovju.

Prometno nesrečo je zakrivil voznik družbe Avtobusni promet (AP) Murska Sobota, ki je vozil na relaciji Ižakovci­–Dokležovje, saj zaradi poplavljene ceste ni mogel peljati po cesti Gornja Bistrica–Razkrižje–Ljutomer, v soboškem podjetju pa pojasnjujejo, da ga je »dogodek izredno pretresel«, zato začasno ne bo odrejen na delo. »Ob tem naj poudarimo, da so vsi naši vozniki ustrezno usposobljeni za opravljanje poklica voznika,« zatrjujejo v AP Murska Sobota in se ob tej priložnosti tudi iskreno zahvaljujejo Zvonku Kustecu, ravnatelju Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, s katerim so vse od nesreče naprej v stiku glede poškodovanih potnikov, ki so jim na razpolago in jim želijo čim hitrejše okrevanje.

dokležovje, ležeči-policaji, umirjanje-prometa, ovira
Rok Šavel
Prizorišče prometne nesreče v Dokležovju.

Pri Gradu na Goričkem kar 19 poškodovanih

Spomnimo. Januarja 2011 se je v Občini Grad zgodila nesreča avtobusa, ki je prevažal 24 šolarjev. Voznik avtobusa je vozil iz smeri Kruplivnika v smeri Grada, kjer cesta poteka po klancu navzdol. Pred levim ovinkom je na delu ceste, ki je bila zaradi sneženja mokra in poledenela, zapeljal na desno bankino, nato nazaj na vozišče, kjer je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom. Avtobus zaneslo desno izven vozišča, kjer je trčil v drog električne napeljave, se zasukal okoli svoje osi in se nato prevrnil na levi bok. Otroci so se sami rešili iz avtobusa in ker se je nesreča zgodila kilometer pred šolo, so nekateri nadaljevali pot v šolo. Učitelji poklicali reševalno službo in se odpravili na kraj nesreče. Reševalci iz Zdravstvenega doma Murska Sobota so nato šolarje prepeljali v bolnišnico. V nesreči se je lažje telesno poškodovalo 19 otrok in voznik avtobusa. Policija je takrat proti vozniku avtobusa prav tako podala kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja ogrožanje posebnih vrst javnega prometa, izdali so mu tudi plačilni nalog, ker o prometni nesreči ni obvestil policije in zato, ker je prevažal skupino otrok, ki na prvih sedežih v avtobusu niso bili pripeti z varnostnimi pasovi. Zoper samostojno podjetnico, od katere je šola najela avtobus za šolske prevoze, pa so policisti uvedli hitri postopek pri prekrškovnem organu, ker so se na avtobusu prevažali otroci, ki na prvih sedežih niso bili pripeti z varnostnim pasom.

Rok Šavel
Prizorišče prometne nesreče v Dokležovju.
nesreča avtobus GFML