vestnik

Nezakonito čez mejo: Ukrajincu za tihotapljenje tujcev pol leta zapora

ABE, 15. 4. 2020
Andrej Bedek
Zaščitno masko in rokavice je nosil pripornik Mykola Lotkov, zaščitena sta bila prav tako oba pravosodna policista.
Črna kronika

Ukrajinec Mykola Lotkov, ki so ga policisti januarja prestregli med prevažanjem treh Iračanov čez hrvaško-slovensko mejo, se je za dejanje na sodišču pokesal.

Na okrožnem sodišču v Murski Soboti je potekal predobravnavni narok za 35-letnega Ukrajinca Mikolo Lotkova. Višji državni tožilec Drago Farič je tujcu pripisal očitek, da je 10. januarja, bilo je nekaj minut po polnoči, preko južne meje s Hrvaško v občini Razkrižje v osebnem avtomobilu nezakonito prepeljal tri Iračane. Policisti Policijske postaje Ljutomer so tihotapca prijeli v Veščici pri Razkrižju. Policisti so vse tri iraške državljane vrnili hrvaškim policistom, Lotkova pa je preiskovalni sodnik poslal v pripor.

9d7a5ea77b0cca136366f8c2b331646a
Nataša Juhnov
Meja v Razkrižju. Slika je simbolična.

Od tam je Ukrajinec v spremstvu pravosodnih policistov prišel na sodišče. Po uradni dolžnosti ga je zastopal odvetnik Jure Horvat. Lotkov je klonil pod težo očitkov, ki jih je proti njemu zbral Farič, in z višjim tožilcem sklenil sporazum o priznanju krivde. Tudi pred sodnikom Brankom Palatinom si Ukrajinec ni premislil. Prikimal je očitku, da je s tem, ko je tihotapil ljudi čez mejo, storil kaznivo dejanje nedovoljenega prehajanja državne meje. Za svoje ravnanje se je pokesal in dejanje močno obžaloval. Na naroku za izrek kazenske sankcije je sodnik Palatin sledil predlogu tožilstva, da je za Lotkova primerna kazen pol leta zapora, prisodil mu je tudi stransko denarno kazen v višini 400 evrov. Po prestani kazni bo Lotkova doletel še ukrep izgona iz Slovenije za obdobje enega leta.

sojenje razkrižje tujci
Kaj zdaj berejo drugi