vestnik

(NOVE PODROBNOSTI) Tujci očitno operirajo tudi pri nas, tokrat razstrelili bančni avtomat v Gederovcih

ABE, 12. 9. 2024
Jure Kljajić
Eksplozija bankomata v Gederovcih.
Črna kronika

V Pomurju se je tak napad nazadnje zgodil aprila 2022 na Cankovi. Nepreiskani še razstrelitvi bančnih avtomatov v Beltincih in na Kuzmi.

bankomat, gederovci
Jure Kljajić
Eksplozija bankomata v Gederovcih.

Pomurska policija obravnava napad s plinsko eksplozijo na bančni avtomat na bencinskem servisu v Gederovcih. Napad se je zgodil ponoči, več podrobnosti pa za zdaj ni znanih. S Policijske uprave (PU) Murska Sobota bodo več informacij bržkone posredovali še danes. Vse kaže, da je bila na delu organizirana kriminalna združba iz tujine.

bankomat, gederovci
Jure Kljajić
Eksplozija bankomata v Gederovcih.

V Pomurju je bil zadnji tak napad na bančni avtomat aprila 2022 na Cankovi. V noči na 13. april je takrat nekdo pri tamkajšnji trgovini z živili razstrelil bankomat. Dogodek se je zgodil okoli tretje ure zjutraj.

bankomat, gederovci
Jure Kljajić
Eksplozija bankomata v Gederovcih.

Na območju PU Murska Sobota so se ob gederovskem in cankovskem primeru so se do danes zgodili še trije napadi na bankomate. V noči na 5. marec 2020 je bil bankomat razstreljen v Kuzmi, v noči na 20. oktober 2019 v Prosenjakovcih, in 19. decembra 2018 v Beltincih. Kaznivega dejanja velike tatvine med razstrelitvijo bankomata v Prosenjakovcih je za zdaj osumljen 32-letni Moldavec. S plinom je takrat razstrelil bančni avtomat, vendar denarja ni uspel odnesti. Škode je vseeno bilo za 30 tisoč evrov. Nepreiskani pa sta še razstrelitvi bančnih avtomatov v Beltincih in na Kuzmi.

bankomat, gederovci
Jure Kljajić
Eksplozija bankomata v Gederovcih.

Škode po eksploziji in kraji kasete z denarjem na Kuzmi je bilo po podatkih PU Murska Sobota za vsaj 50 tisoč evrov. Storilce še niso izsledili, prav tako še ni znano, kdo se je 19. decembra 2018 s plinsko eksplozijo lotil tudi bančnega avtomata na bencinski črpalki v Beltincih in povzročil za 30 tisoč evrov škode, odnesel pa je tudi kaseto z denarjem. To je bil takrat prvi tak primer na območju murskosoboške PU.

bankomat, gederovci
Jure Kljajić
Eksplozija bankomata v Gederovcih.

Že odkar obstajajo 

»Preiskana je približno tretjina tovrstnih primerov,« ob primerih iz Pomurja pravi Drago Menegalija z generalne policijske uprave, kjer ugotavljajo, da so storilci napadov na bankomate tujci, člani kriminalnih združb, ki se poklicno ukvarjajo s tovrstno kriminalno dejavnostjo. Bankomati so tudi v Sloveniji tarča nepridipravov, že odkar obstajajo, načini pa so različni: od vlomov do nameščanja tako imenovanih skimming naprav, še pravi Menegalija. »Trendi in načini izvrševanja kaznivega dejanja napada na bankomat se z leti spreminjajo tako v tujini kot pri nas. Zadnje čase so tudi pri nas kot enega od načinov napada na bankomat in tatvino denarja začeli uporabljati plinsko eksplozijo. Taka eksplozija povzroči veliko razdejanje, saj poškoduje in uniči bankomat in objekt, vendar lahko kljub temu na kraju dejanja zavarujemo posamezne dokaze in sledi, ki lahko privedejo do uspešne preiskave in do storilcev dejanja.«

bankomat gederovci tatvina