vestnik

(Neeksplodirana ubojna sredstva) Največja je bila ameriška letalska bomba

A. B., 23. 8. 2021
Vanesa Jaušovec
Ena nedavnih intervencij je potekala junija v parku Fazanerija v Murski Soboti, potem ko so pri izkopavanju parkirišča delavci naleteli na minometno mino velikosti 82 milimetrov iz druge svetovne vojne. Foto Vanesa Jaušovec
Črna kronika

Na slovenskem ozemlju je še veliko ostankov različnih neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS), na primer ročnih bomb, granat, različnih vrst streliva za pehotno orožje, vžigalnikov, protipehotnih in protioklepnih min ter letalskih bomb iz prve in druge svetovne vojne.

Čeprav so NUS lahko stara tudi več kot sto let, so še vedno nevarna. Ob neprimernem ravnanju z njimi lahko eksplodirajo in povzročijo hude telesne poškodbe.

Po podatkih Uprave za zaščito in reševanje (URSZR) in Državne enote (DE) za varstvo pred NUS v vzhodnoštajerski regiji, kamor spada Pomurje, je vzhodnoštajerska regija veliko in raznoliko območje, kjer se najdejo NUS nemške, madžarske, bolgarske, ameriške, angleške, jugoslovanske in slovenske vojske. »Med najdenimi NUS v Pomurju so bile najpogostejše topovske granate, minometne mine, ročne bombe in strelivo. Največja najdba je bila stokilogramska ameriška letalska bomba, ki so jo našli pod železniškimi tiri v Murski Soboti. Drugače pa večjih obsežnih intervencij v Pomurju ni bilo,« so na naše poizvedovanje odgovorili iz URSZR. Pomurje sicer ne sodi med posebej ogrožene zaradi NUS. Na prvem mestu na lestvici ogroženosti je severna Primorska, najbolj ozemlje soške fronte iz prve svetovne vojne.

Ena nedavnih intervencij je potekala junija v parku Fazanerija v Murski Soboti, potem ko so pri izkopavanju parkirišča delavci naleteli na minometno mino velikosti 82 milimetrov iz druge svetovne vojne. Pripadnika DE za varstvo pred NUS vzhodnoštajerske regije sta nevarno najdbo odstranila in do uničenja varno uskladiščila.

Kako pa sploh ravnamo, ko naletimo na NUS?

Predvsem je pomembno, da se ne ustrašimo, ostanemo prisebni in ne povzročamo preplaha ter od navzočih zahtevamo, da se mirno umaknejo z nevarnega območja. Preprečimo dostop do predmeta, tako da zavarujemo mesto najdbe, in po možnosti postavimo opozorilni napis ali kako drugače opozorimo na nevarnost. Predmeta se ne dotikamo, ga ne prestavljamo ali razstavljamo, ker že najmanjša količina eksploziva lahko povzroči hujšo telesno poškodbo ali celo smrt. Mesto, kjer je nevaren predmet, zapustimo po isti poti, po kateri smo do njega prišli. V bližini mesta, kjer je nevaren predmet, ne kurimo ognja in ne uporabljamo zažigalnih sredstev. O najdbi nevarnega predmeta čim prej obvestimo center za obveščanje (112) ali policijo (113) in pri tem sporočimo čim več podatkov o mestu najdbe in najdenem predmetu.

Pravilo šestkrat Ne

Če najdemo NUS, je prvi korak umik stran in klic na 112 ali 113. »Zapomniti si je treba zaželeno pravilo šestkrat Ne, in sicer ne dotikaj se, ne prijemaj, ne premikaj, ne udarjaj, ne razstavljaj in ne meči v ogenj,« so nam povedali v URSZR. Pri nekaterih najdbah je namreč potreben samo majhen premik, da eksplodirajo. Skrb vzbujajoče je ravno to, da se velika večina ljudi tega ne zaveda ali se začne zavedati šele, ko se morda že zgodi kakšna nesreča.

nus neeksplodirana-ubojna-sredstva