vestnik

O usodi tožilke, ki so jo zasačili pijano, (šele) septembra

A. B., 24. 7. 2019
Nataša Juhnov
Prometni prekršek tožilke je gotovo vrgel slabo luč na murskosoboško tožilstvo. 
Črna kronika

Tožilka Anica Šoštarič, ki je konec februarja napihala vsaj dva promila alkohola, še čaka na epilog disciplinskega postopka.

Še ni znano, kakšen disciplinski ukrep bo doletel murskosoboško državno tožilko Anico Šoštarič, potem ko so jo konec februarja policisti zasačili pijano v prometu. Stopnjo alkohola, ki se še dopušča udeležencem v prometu, je po naših podatkih presegla za skoraj štirikrat, saj je alkotest pokazal, da je imela v organizmu vsaj dva promila alkohola. Čeprav je prekršek naredila v svojem prostem času, je Drago Farič, vodja okrožnega državnega tožilstva v Murski Soboti, zanjo vseeno predlagal disciplinski postopek. Na vrhovnem državnem tožilstvu so namreč poudarili, da vožnje pod vplivom alkohola prek zakonsko dovoljene meje ne tolerirajo, tudi če je zunaj službenega časa, saj takšno ravnanje tožilca kot javnega funkcionarja krni ugled poklica državnega tožilca. Možne disciplinske sankcije za Šoštaričevo so pisni opomin, zmanjšanje plače, ustavitev napredovanja, premestitev na drugo državno tožilstvo ali prenehanje funkcije državnega tožilca. O sankciji za tožilko bo septembra odločala disciplinska komisija. "Zaradi opravičljivih razlogov za odsotnost državne tožilke je bila disciplinska obravnava preložena na september," je pojasnila tiskovna predstavnica vrhovnega tožilstvaErika Repovž. Sicer pa vrhovno tožilstvo nima vpliva na dolžino postopka, saj komisijo, ki odloča o usodi tožilke, sestavljajo ne le tožilci, pač pa tudi sodniki.



Spomnimo.Pred Šoštaričevo si je v začetku februarja podoben spodrsljaj privoščil šef mariborskih kriminalistov Robert Munda, njegovo dejanje pa je že doživelo epilog znotraj policije. Komisija je Mundi, ki mu je alkotest izmeril en promil alkohola v organizmu, po opravljenem disciplinskem postopku sredi marca izrekla zgolj opomin. A konec aprila je Munda moral vseeno zapustiti vodstveni položaj v mariborski kriminalistični policiji. Uradni razlog za kadrovski premik je bila izvedba organizacijskih ukrepov za zagotovitev učinkovitega dela uprave, ključni neformalni razlog pa je bila prav vožnja osebnega avta v opitem stanju.

Nataša Juhnov
Prometni prekršek tožilke je gotovo vrgel slabo luč na murskosoboško tožilstvo.
anica šoštarič tožilka pijana alkohol