vestnik

Odpuščena policista vdrla v informacijski sistem. Zdaj tožita Policijo, naj ju vzame nazaj v službo

ABE, 7. 7. 2023
Jure Kljajić
Stavba Policijske uprave Murska Sobota. Slika je simbolična.
Črna kronika

Boris in Laura Žibrat sta se znašla tudi pod drobnogledom posebnega oddelka specializiranega državnega tožilstva za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili.

Na višjem delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani še ni končan pritožbeni postopek, v katerem Boris Žibrat, nekdanji inšpektor v sektorju uniformirane policije Policijske uprave (PU) Murska Sobota, in Laura Žibrat, nekdanja kriminalistična inšpektorica v sektorju kriminalistične policije PU Murska Sobota, izpodbijata sodbo oddelka delovnega sodišča Maribor v Murski Soboti, v kateri sta izgubila tožbi, ko sta tožila ministrstvo za notranje zadeve oziroma slovensko policijo, naj ju vzamejo nazaj v službo.

pct covid bobo
Bobo
Slika je simbolična.

Policija jima je decembra 2021 izrekla izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi, ker sta med epidemijo koronavirusa domnevno uporabljala lažni PCT-potrdili.

Boris in Laura Žibrat sta se zaradi domnevno lažnih PCT-potrdil znašla tudi pod drobnogledom posebnega oddelka specializiranega državnega tožilstva za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili. Na oddelku so za Vestnik.si pojasnili, da je bil proti zakoncema Žibrat vložen obtožni predlog zaradi kaznivega dejanja napada na informacijski sistem po drugem odstavku 221. člena Kazenskega zakonika (KZ-1). Zadevo obravnava okrajno sodišče v Žalcu, glavna obravnava pa še ni razpisana.

118602777_3783539691658942_6949528796951570899_n
Vestnik.si
Boris Žibrat

Drugi odstavek 221. člena KZ-1 sicer govori o tem, da kdor podatke v informacijskem sistemu neupravičeno uporabi, spremeni, preslika, prenaša, uniči ali v informacijski sistem neupravičeno vnese kakšen podatek, ovira prenos podatkov ali delovanje informacijskega sistema, se kaznuje za zaporom do dveh let.

Spomnimo. Tedanji generalni direktor slovenske policije Anton Olaj je ob robu hišnih preiskav, ki so novembra 2021 potekale po več slovenskih krajih pri policistih, ki naj bi imeli lažna PCT-potrdila, poudaril »ničelno toleranco do zaposlenih, ki izvedejo kaznivo dejanje, saj so taka ravnanja nesprejemljiva glede na veljavne predpise in naravo policijskega dela«. Po njegovih takratnih besedah v vrstah policije »ni prostora za policiste, ki izvajajo nezakonita dejanja, hkrati pa to meče slabo luč na policiste in policistke, ki pošteno in predano opravljajo policijske naloge.« Ukrep izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi je takrat zaradi domnevno lažnih PCT-potrdil doletel vsaj šest uslužbencev slovenske policije.

policija pct-potrdila boris-žibrat laura-žibrat