vestnik

Po Zgornji Kungoti Romuni vlomili še na Gorici? 

ABE, 21. 3. 2019
PUMB
S takim vozilom so bili vlomilci včeraj na delu v Zgornji Kungoti. So bili tudi na Gorici? 
Črna kronika

Včeraj so očitno podobna vloma obravnavali tako murskosoboški kot mariborski policisti. Največ sicer lahko pripomoremo k temu, da ne postanemo tarča nepridipravov, kar sami, pravijo policisti. 

Kot smo že poročali, so pomurski policisti včeraj obravnavali kaznivo dejanje vloma na Gorici. Neznana storilca sta vlomila v stanovanjsko hišo, v notranjosti pa ju je zalotila lastnica. Storilca sta nato zbežala ter se s kraja odpeljala z osebnim avtomobilom znamke BMW, temnejše barve in tujih registrskih tablic.

Na Policijski upravi Murska Sobota letno obravnavajo okoli tisoč primerov premoženjske kriminalitete, vsak drug primer pa uspešno preiščejo in ga končajo z ovadbo znanega storilca. Nepridipravom pogosto olajšajo delo tudi nepazljivi lastniki. Nekateri sploh ne namenjajo pozornosti priprtim ali odprtim oknom, ki so vaba za tatove, povrhu so storilci že našli ključe pod predpražniki pred hišnimi vrati. Ali pa pod pretvezo prodaje blaga – posod, oblačil, odej in nožev – pridaniči okradejo nepazljive oškodovance, tako da eden iz skupine zamoti morebitnega kupca, drugi pa izmaknejo stvari z dvorišča ali iz hiše.


Včeraj so vlom obravnavali tudi mariborski policisti. Po vlomu v stanovanjsko hišo v Zgornji Kungoti zdaj mariborski policisti iščejo osebni avtomobil znamke BMW, serije 3, črne barve, romunskih registrskih oznak DJ71RNX. V njem se prevaža več oseb, ki na območju Maribora z okolico izvršujejo kazniva dejanja, so sporočili s Policijske uprave Maribor. Pozivajo tudi vse, ki bi imeli kakršnekoli informacije o kaznivem dejanju, da pokličejo na številko 113, na najbližjo policijsko postajo ali na anonimni telefon policije 080 1200.


Prav tako še ni znano, kdo je pred tednom dni vlomil v eno od hiš na Tišini. Murskosoboški policisti neznanega storilca iščejo tudi s fotorobotom. Z zbiranjem obvestil na kraju in opravljenim ogledom je bilo ugotovljeno, da je neznani storilec vstopil v hišo skozi odprto okno in pregledal prostore ter omare. Pri dejanju ga je zalotila oškodovanka. Neznani storilec je s kraja pobegnil skozi okno in ni ničesar odtujil.
Postavite se v vlogo vlomilca
Za zmanjšanje možnosti, da vlomilci vlomijo prav k nam, so na Policijski upravi Murska Sobota pripravil nekaj nasvetov. Če stanujemo v pritličju ali v nižjih nadstropjih, si najprej oglejmo kritične točke svojega stanovanja. Postavimo se v vlogo vlomilca in razmislimo, kod bi lahko vstopil v stanovanje. Tem točkam posvetimo posebno pozornost. Vgradimo sodobno ključavnico, prečno zaporo, alarmno napravo. V veliko pomoč policistom pri preiskovanju kaznivih dejanj je dober opis predmetov, predvsem nakita, ali fotografija, zato priporočajo, da nakit in druge dragocenosti fotografiramo, fotografijo shranimo in jo v primeru kaznivega dejanja izročimo preiskovalcem. Večjih vsot gotovine in dragocenosti ne hranite doma.


Ob morebitnem soočenju s storilcem se ne izpostavljajte, zlasti, če je fizično močnejši, oborožen ali jih je več. Da bi policisti lažje prijeli pridaniča, si je dobro zapomniti osebni opis storilcev – spol, starost, velikost, obleko in druge posebne značilnosti obraza – ali sumljivih oseb, registrsko številko, barvo, znamko in tip vozila in, seveda, kam jo je po podvigu nepridiprav ucvrl.

romuni vlomilci policija akcija temno