vestnik

(POGLED NAZAJ V 2019) Kako lepo je v naši deželi biti doma

Andrej Bedek, 5. 1. 2020
Jure Zauneker
V Murski Soboti in Pomurju se po policijskih ocenah živi varno.
Črna kronika

Na hodnikih Generalne policijske uprave v Ljubljani je menda pogosto slišati, da je Policijska uprava Murska Sobota pravljična policijska uprava. Po statistiki sodeč pomurska policija letno obravnava le toliko kaznivih dejanj kot ena od policijskih postaj v Ljubljani. Pomurje je po teh podatkih varna regija. Nič ne kliče po dodatnih ukrepih. Statistika tudi kaže, da v murskosoboški policijski upravi preiščejo tri od štirih kaznivih dejanj. To je najboljši rezultat v državi. So morda pomurski policisti »pravljični« tudi zaradi preventivnega in uspešnega dela?

Če prevedemo: nekoč si na dvorišču hiše, ki ni imela ograje, lahko pustil ključe v odprtem avtomobilu. Danes odneseš ključe iz avta, čeprav je dvorišče varovano z vrati na daljinsko upravljanje. Varnost se začne pri sebi. Zato da lahko živimo varno.


Kako varno pravzaprav živimo v Pomurju? Varno. Če rečemo po šolsko, je murskosoboška policijska uprava leto 2019 končala z oceno minus 4. V tem letu se je zgodil le en težji zločin, to je bil julijski poskus uboja. En človek je izgubil življenje v prometnih nesrečah. Policisti v Pomurju dnevno iz prometa izločajo nevarne voznike. Tatvin in vlomov je manj. Zvečer še zmeraj lahko gremo po mestu, ne da bi se morali ozirati za seboj. To, da občasno zapojejo pesti v soboškem parku ali na nočnih zabavah v lokalih, je predvsem posledica tihe vojne med skrajnimi nogometnimi navijači in uživalci mamil, ne pa organiziranih uličnih tolp, ki bi ustrahovale. Tepež v lokalih pa je rezultat kombinacije moških hormonov in alkohola.

f0b2f672c7cc3c7888a6b2e1321cf70c
Jure Zauneker
Devetnajstega decembra je minilo eno leto od takrat, ko so v zrak pognali bankomat v Beltincih.


To je lahko ena plat. Na mizah preiskovalcev pa še vedno ležijo spisi o razstrelitvi bankomata v Beltincih, vlomu v tobačno prodajalno v Noršinski ulici, kraji nakita in dragocenosti iz trgovine v Kuzmi. Gre za organiziran kriminal. Podvige so opravile organizirane kriminalne združbe, ki izkoriščajo prost prehod mej z Avstrijo in Madžarsko. Izkoristili pa so tudi zmanjšano število policistov na terenu. A ni razloga za preplah, miri prvi človek pomurske policije Damir Ivančić. Če pa pogledamo aktualne razmere – lani so v policijskih upravah Murska Sobota in Maribor ter na Hrvaškem v policijskih upravah Varaždin in Čakovec obravnavali in prijeli 150 tihotapcev nezakonitih prebežnikov.

kuzma, komas-shop, free-shop
Nataša Juhnov
Na Kuzmi so vlomili v trgovino, odnesli so nakit in ostale dragocenosti.


Ivančić v svojih nastopih pogosto pravi: »Z zadovoljstvom kakor tudi z veliko mero odgovornosti lahko povem, da je trenutna varnostna klima v Pomurju ugodna. To pa nikakor ni in ne sme biti razlog za brezbrižnost, saj so dejavniki sprememb varnosti danes zelo dinamični in velikokrat tudi nepredvidljivi. Ne želim si in ne smemo si dovoliti, da bi bili apatični, saj bi bile posledice hude.« Če prevedemo: nekoč si na dvorišču hiše, ki ni imela ograje, lahko pustil ključe v odprtem avtomobilu. Danes odneseš ključe iz avta, čeprav je dvorišče varovano z vrati na daljinsko upravljanje. Varnost se začne pri sebi. Zato da lahko živimo varno.

Kako varno pravzaprav živimo v Pomurju? Varno. Če rečemo po šolsko, je murskosoboška policijska uprava leto 2019 končala z oceno minus 4.

pogled kolumna kriminal