vestnik

Policija opozarja na lažno elektronsko sporočilo, ki znova kroži

Vestnik.si, 17. 11. 2023
Pixabay
Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Na dopisu sta omenjena Europol in slovenska policija.

Slovenska policija je ponovno zaznala kroženje lažnega elektronskega sporočila, ki prejemnika opozarja na njegove izmišljene kršitve, povezane z zlorabami otrok na spletu. V dopisu sporočila sta omenjena Europol in slovenska policija, kot podpisnik pa je lažno naveden generalni direktor policije. 

V lažnem elektronskem sporočilu, ki s slovensko policijo in Europolom ni povezano in ga spletni goljufi na večje število elektronskih naslovov pošiljajo po tako imenovani metodi ribarjenja, zahtevajo od prejemnika sporočila povratno informacijo v roku dveh dni oziroma 48 ur.

Kot so zapisali pri policiji, so tovrstna elektronska sporočila v zadnjem obdobju ponovno zelo pogosta, pri čemer spletni goljufi z uporabo imen in simbolov javnih institucij želijo spodbuditi stran in posledično večji odziv prejemnikov, da bi tako vzpostavili stik in kasneje prejemnika tudi finančno oškodovali. 

Policija zato poziva vse, ki so takšno elektronsko pošto prejeli, naj se nanj ne odzivajo oziroma ga izbrišejo iz elektronskega predala, pošiljatelja pa blokirajo. 

policija elektronsko-sporočilo