vestnik

Policija opozarja na povečano število vlomov v jesenskem času. Kako zavarovati dom pred vlomilci?

Vestnik.si, 12. 10. 2023
Jure Kljajić
Slika je simbolična.
Črna kronika

Policija jeseni običajno beleži več vlomov v stanovanjske hiše.

Policisti in kriminalisti Policijske uprave Murska Sobota v jesenskem času pogosto beležijo povečanje števila vlomov v stanovanjske hiše iz katerih vlomilci odtujijo denar, bančne kartice, nakit ter tehnične predmete. Vlomi se izvajajo predvsem v času tik pred temo, torej v pozno popoldanskem in zgodnje večernem času. Storilci izkoriščajo tudi nepazljivost oškodovancev in jim pod različno pretvezo, na primer prodajo posode, odtujijo denar in druge vrednejše predmete. 



Policisti zato še posebej opozarjajo vse občane, da naj poskrbijo za varnost svojih objektov in svojega premoženja, da zaklepajo vrata in zapirajo okna, predvsem pa spremljajo dogajanje v okolici, saj si storilci pogosto predhodno ogledajo objekte in okolico. V primeru daljše odsotnosti, naj o tem obvestijo svoje najbližje in sosede ter jih zaprosijo, da jim iz poštnega nabiralnika poberejo pošto in občasno prezračijo prostore. S tem bodo poskrbeli, da hiša ne bo videti zapuščena in bolj vabljiva za vlomilce.

Vlomi v hiše in stanovanja so pogosti v času, ko se začne mračiti, saj takrat storilci najlažje opazijo, ali je hiša zapuščena. Zato na policiji predlagajo, da v primeru kratke večerne odsotnosti pustite v hiši prižgano kakšno luč, radio ali televizijo in na tak način odvrnete storilce od vloma v vaš objekt.

"V kolikor opazite sumljiva vozila ali osebe vas naprošamo, da si zabeležite registrsko številko vozila, opis oseb in smer kam so se osebe odpeljale. O tem obvestite policijo na tel. št. 113 ali anonimno številko policije 080 1200. V primeru, da opazite sledi vloma, ne vstopajte, kajti storilec se lahko še vedno zadržuje v objektu. Ob morebitnem soočenju s storilcem se ne izpostavljajte, še zlasti, če je fizično močnejši, oborožen ali jih je več - pomembnejša naj bo vaša lastna varnost! Poskušajte si zapomniti kako je bil oblečen, v katero smer je odšel ali morebitno registrsko številko vozila s katerim se je odpeljal. Do prihoda policistov tudi ničesar ne prijemajte ali premikajte, da se ne bi poškodovale ali uničile sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja," so še zapisali na Policijski upravi Murska Sobota. 

vlomi jesen policija