vestnik

Policisti pred začetkom šole opozarjajo na varnost otrok v prometu. Letos jih je bilo v nesrečah udeleženih dvanajst

Vestnik.si, 28. 8. 2024
OE NIJZ Murska Sobota
V ponedeljek bo prvi dan šolskega leta 2024/2025 in policisti vsako leto v tem obdobju še bolj opozarjajo na prometno varnost.
Črna kronika

V ponedeljek bo prvi dan šolskega leta 2024/2025 in policisti vsako leto v tem obdobju še bolj opozarjajo na prometno varnost.

Od 1. januarja do 27. avgusta so policisti Policijske uprave Murska Sobota (PUMS) obravnavali 453 prometnih nesreč. Lani v enakem obdobju 583. V prometnih nesrečah so štiri osebe (lani šest) izgubile življenje, 14 (lani 31) jih je bilo hudo, 189 (lani 195) pa lahko telesno poškodovanih, je sporočila tiskovna predstavnica PUMS Suzana Rauš. Vsaka peta prometna nesreča se zgodi zaradi neprilagojene hitrosti in v vsaki deveti je prisoten alkohol. 



Med letoma 2019 in 2023 je bilo v prometnih nesrečah na območju Pomurja udeleženih 93 otrok, od tega jih je bilo 26 povzročiteljev (do 14 let). Štirje so bili v teh nesrečah hudo, osem pa lahko telesno poškodovanih. V letu 2024 je bilo v prometnih nesrečah udeleženih dvanajst otrok, eden je bil hudo, deset pa lahko telesno poškodovanih. Prometno nesrečo so povzročili štirje. 

"Zagotavljanje varnosti otrok, predvsem v prvih septembrskih dneh, je namreč ena najpomembnejših nalog policije, saj so otroci in tudi pešci nasploh med najbolj ranljivimi prometnimi udeleženci. Policisti se zavedamo, kako pomembna je skrb za začetnike, ki prvič stopajo na šolske poti in ne poznajo vseh nevarnosti, pri tem pa ne smemo pozabiti tudi na ostale učence, ki se po dolgih počitnicah vračajo v šole razigrani in je potrebno kar nekaj dni, da ponovijo pravila in zahteve za varno ravnanje v prometu," tako Rauševa. 

šola policija varnost