vestnik

Policisti v bližini šol že opravljajo nadzore prometa

Vestnik.si, 31. 8. 2023
Nataša Juhnov
Jutri se začenja novo šolsko leto in policisti bodo predvsem v prvih septembrskih dneh izvajali poostrene aktivnosti za zagotavljanje varnosti.
Črna kronika

Jutri se začenja novo šolsko leto in policisti bodo predvsem v prvih septembrskih dneh izvajali poostrene aktivnosti za zagotavljanje varnosti.

Policisti Policijske uprave Murska Sobota (PUMS) so od začetka leta do 29. avgusta obravnavali 532 prometnih nesreč, v enakem obdobju lani 583. V prometnih nesrečah je življenje izgubilo šest oseb, 26 jih je bilo hudo, 175 lahko telesno poškodovanih. V lanskem letu sta v tem obdobju dve osebi umrli, 40 jih je bilo hudo in 186 lahko poškodovanih. "Vsaka četrta prometna nesreča se zgodi zaradi neprilagojene hitrosti in v vsaki osmi je prisoten alkohol," je sporočila predstavnica policije za odnose z javnostmi Suzana Rauš. Med letoma 2018 in 2022 je bilo v prometnih nesrečah na območju PUMS udeleženih 97 otrok (v starosti do 14 let), eden je umrl, devet jih je bilo hudo in 79 lahko telesno poškodovanih. Letos je bilo v nesrečah udeleženih devet otrok, eden je bil hudo, dva lahko telesno poškodovana. 



Ena najpomembnejših nalog policije v prvih septembrskih dneh je zagotavljanje varnosti otrok, saj so otroci in tudi pešci nasploh med najbolj ranljivimi prometni udeleženci. "Policisti se zavedamo, kako pomembna je skrb za začetnike, ki prvič stopajo na šolske poti in ne poznajo vseh nevarnosti, pri tem pa ne smemo pozabiti tudi na ostale učence, ki se po dolgih počitnicah vračajo v šole razigrani in je potrebno kar nekaj dni, da ponovijo pravila in zahteve za varno ravnanje v prometu," poudarjajo. 

Staršem tako svetujejo, naj pred začetkom novega šolskega leta namenijo več časa prometnovarnostni vzgoji otrok. Preverijo naj, kaj njihovi otroci znajo in zmorejo, ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu, pri tem pa naj ne pozabijo, da z lastnim ravnanjem dajejo zgled svojim otrokom. Voznike na drugi strani pa opozarjajo na večjo previdnost na cesti, predvsem v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se otroci največ zadržujejo. 

murska-sobota, otroci-za-varnost-v-prometu
Jure Zauneker
Jutri se začenja novo šolsko leto in policisti bodo predvsem v prvih septembrskih dneh izvajali poostrene aktivnosti za zagotavljanje varnosti.

Policisti v teh dneh že izvajajo aktivnosti za prvi šolski dan. "Pregledujemo okolice šol in ustreznost prometne signalizacije na šolskih poteh. Sodelujemo z vodstvi šol, z izvajalci organiziranih prevozov otrok, predstavniki lokalnih skupnosti in drugimi institucijami (AMD, ZŠAM, SPV…).  S Sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pa usklajujemo  podrobnosti o načinu in obsegu varovanja otrok na poti v šolo in iz nje. Občasni nadzor cestnega prometa v neposredni bližini šol in drugih vzgojnih ustanov se opravlja že v tednu pred začetkom šolskega leta," dodaja Rauševa. 

pums šola prometna-varnost nesreča