vestnik

Policisti v poostrenem nadzoru našteli številne kršitve

Vestnik.si, 24. 10. 2024
Loris Cipot/fotolens.si
Med 14. in 20. oktobrom je potekala nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev Bodi viden, bodi previden.
Črna kronika

Med 14. in 20. oktobrom je potekala nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev Bodi viden, bodi previden.

Pomurski policisti so v tem obdobju ugotovili 27 kršitev, ki so jih storili pešci. V devetih primerih so policisti izrekli opozorilo. "Večina kršitev pešcev je bila povezana z nepravilnim prečkanjem vozišča," so sporočili iz Policijske uprave Murska Sobota. Dodali pa še, da je bilo ugotovljenih še 75 kršitev zaradi neuporabe varnostnega pasu, 36 kršitev zaradi uporabe naprav, ki zmanjšujejo voznikovo vidno in slušno zaznavanje, 15 voženj pod vplivom alkohola in 97 ostalih kršitev. 

Na območju Policijske uprave Murska Sobota so do 20. oktobra obravnavali 587 prometnih nesreč, v lanskem letu 731. V nesrečah je bilo udeleženih 10 pešcev (lani 17), od katerih je bil eden hudo in devet (lani 14) lahko telesno poškodovanih. Od skupnega števila udeleženih pešcev je le eden povzročil prometno nesrečo.

Policisti pešce v jesenskem času, ko se vremenske razmere spreminjajo, dnevi pa so krajši, opozarjajo, naj bodo zaradi lastne varnosti v prometu vidni, naj nosijo svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost. "Pešci cesto prečkajte na označenih prehodih za pešce in hodite po pločnikih oziroma ob levem robu vozišča. Upoštevajte cestno prometne predpise in poskusite predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu." Obenem voznike opozarjajo, da upoštevajo prednosti pešcev na prehodih za pešce, prilagodijo hitrost vožnje razmeram na cesti in dosledno upoštevajo omejitve hitrosti. Posebno pozornost je treba nameniti območjem, kjer se praviloma zadržujejo pešci. Izven naselja prav tako vozite varno in previdno, da zmanjšate možnost trka s pešci, ki hodijo po vozišču. "Pešci, poskrbite za svojo varnost in vidnost, vozniki pa pazite nanje," pozivajo. Policisti bodo z aktivnostmi in nadzorom cestnega prometa nadaljevali tudi v prihodnje. 

pums kršitve nadzor policija