vestnik

Poskus ugrabitve otroka na Srednji Bistrici? To odgovarja policija

M. S., 29. 11. 2023
Pixabay
Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Na družabnem omrežju Facebook je veliko pozornosti zbudil zapis o poskusu ugrabitve otrok.

Na družbenem omrežju Facebook kroži zapis o domnevnem poskusu ugrabitve na Srednji Bistrici. Avtorica zapisa navaja, da je otroku med potjo na trening pot prekrižal bel kombi z madžarskimi registrskimi tablicami in ga poskušal ugrabiti. Fantu je uspelo zbežati, kombi pa se je odpeljal v smeri proti Ljutomeru. Po poti domov iz treninga je kombi ponovno prekrižal pot trem fantom iz Dolnje Bistrice. Fantje so se znašli in po zelenici odhiteli nazaj v šolo. Zapisala je še, da je bila podana prijava, zato smo se za odgovore obrnili na Policijsko upravo Murska Sobota.

zapis
Posnetek zaslona
Zapis, ki kroži po družbenem omrežju Facebook.

Suzana Rauš, tiskovna predstavnica Policijske uprave Murska Sobota, je za Vestnik.si potrdila, da so včeraj ob 19.39 uri policisti prijeli prijavo o pojavu belega kombija na območju Policijske postaje Lendava. Po zbranih obvestilih je bilo ugotovljeno, da je otrok prečkal cesto v trenutku, ko se je pred prehod pripeljalo kombinirano vozilo bele barve, ki je močno zaviralo, v njem je tudi nekaj zaropotalo. Otrok je o svoji izkušnji povedal vrstnikom, drugi otrok pa se je na poti domov ob pogledu na bel kombi prestrašil in obvestil starše. V nobenem primeru ni prišlo do stika oziroma kontakta med otrokom in voznikom.

"Kljub temu velja opozoriti na pozornost za tovrstne dogodke, vendar pa ustvarjanje napetosti in širjenje nepreverjenih informacij vsekakor negativno vpliva na splošno varnost in pri občanih povzroča dodaten strah in nemir," dodaja Rauševa.

Na policiji staršem svetujejo, da se z otroci in mladostniki pogovarjajo o podobnih situacijah in jih naj opozorijo, da ne vstopajo v tuja vozila, sprejemajo daril neznanih oseb in naj ne sledijo neznanim osebam, ki jim obljubljajo, da bodo kaj dobili. Otroci se morajo naučiti, da se v takšnih primerih ponudbi zoperstavijo z odločnim 'ne'. Prav tako je otrokom potrebno pojasniti, naj si v takšnih primerih zapomnijo čim več podrobnosti (opis osebe, vozila), nato pa pristopijo do najbližje odrasle osebe in ji povedo, kaj se je zgodilo. Odgovornost odraslih je, da otroku prisluhnejo, ga zaščitijo in nemudoma o tem obvestijo policijo na 113.

ugrabitev pu-ms policija srednja-bistrica